Monumenten Hekelingen

Aaldijk 1

Monumentnummer 21378

Kadasternummer G 41

Hoeve "Bouwlust-Zeldenrust". Landschappelijk fraai gelegen hofstede uit 1611, waarvan de grote schuur met gepotdekselde houten delen met het woongedeelte een L-vormige plattegrond vormt. Het woonhuis heeft een hoge puntgevel uit de bouwtijd met geblokte ontlastingsbogen, oude kozijnen en luiken en een toppilaster. Strodaken. Tegen de zuidgevel van het woonhuis een zomerhuis, XIX A, met tuitgevel. Hekpijlers met natuurstenen pijnappels als bekroning (XVIII ?)


 De luidklok uit de eerste kerk van Hekelingen dateert uit 1285 en is de oudste gesigneerde luiklok van Nederland. Deze klok bevindt zich sinds 1916 in het Rijksmuseum in Amsterdam. 

Midden in het dorp Hekelingen staat de Dorpskerk. Het eerste concrete nieuws over de Hekelingse Dorpskerk dateert uit de 17e eeuw, toen er sprake was van een bouwvallige kerk. De huidige vorm van de kerk dateert uit 1850. De Hekelingse Dorpskerk is een zaalkerk en heeft een neoclassicistisch vorm. De inpandige vierkante toren is voorzien van een achtkantige spits. In 1962-1963 is de kerk gerestaureerd