Straatnamen informatie Spijkenisse Lot-R

..wordt mog bewerkt..

1 2 3 4
Lotte Beesestraat M A de Ruijterstraat M Beenstraat Maria Doorman-Kiestrastr.
M H Trompstraat M Rutgers-Hoitsemastr M Sneevliet-Draaijerstr M Staal-Krophollerstr
M v Regteren-Altenastr M van Nispenstraat Maanzaaddreef Madelon Lulofsstraat
Magda Janssenstraat Malledijk Marga Klompestraat Margaretha Plaisierstraat
Margrietstraat Maria Kleine-Gartmanstr Marie Koenenstraat Markenburgweg
Marrewijklaan Martina Kramersstraat Meeldijk Meeuwenhoek
Menno ter Braakstraat Mia vd Wall-Duyvendakstr Mies van Oort-Laustraat Mildenburgallee
Mimi Boesnachstraat Mina Krusemanstraat Misgomseweg Mizarstraat
Molendijk Molenlaan Molenstraat N Stampioenstraat
Nemelaerlaan Newtonweg Nienke van Hichtumstr. Nienoordlaan
Nijendalsingel Nieuw Hongerlandsedijk Nobelstraat Nioordeinde
Oprelseweg Oude Maasweg P C Hooftstraat P Hellendaalstraat
P J Bliekstraat P Engelvaartstraat P Kwakstraat Paalsporenkreek
Paulus Potterstraat Petronella Brugsmastr Piet Mondriaanpad Pieter de Hooghstraat
Prins Bernhardlaan Rademacherstraat Rederijkade Reina PrinsenGeerligspad
Rembrandtstraat Roosje Vosstraat Ruwaard van Puttenweg .

Aanvullingen

Nijverheidstraat Rtmbaan Oude Maaspad .

Niet in index beschreven

Maasboulevard Maaswijkweg Mainstraat Mandarijngaard
Mandolinestraat Markt Mekongstraat Meldedonk
Melkwegplein Mercuriusstraat Morelgaard Nachtegaalstraat
Nieuwstraat Nijlstraat Noordakker
Noordkade Oberonweg Oderstraat Ohmweg
Olijfgaard Oostkade Oranjelaan Orgelpad
Orionpad Otellostraat Ottersveen Ouverturelaan
Pampasgras Papaverpad Paradijsvogelhoek Parallelweg
Parelgras Parklaan Pascalweg Passage
Patrijshoek Peddelkreek Pelikaanhoek Perengaard
Perzikgaard Phobospad Puntweg Raadhuislaan
Raaigras Randweg Reigerplein Repelvoorde
Ribesstraat Riekvoorde Rietsnijder Rigolettostraat
Rijnlaan Ristervoorde Rivierlaan Roerdomphoek
Rontgenweg Rozemarijndonk Rozenlaan .

Openbare ruimte:

NIET BEKEND

Jaar ???

.. Niet meer bestaande weg. Verdwenen na de bouw van het ABC complex

Openbare ruimte

Jaar 1995

Lotte Stam-Beese
Charlotte Ida Anna Stam-Beese was een architect en stedenbouwkundige, die in de wederopbouwperiode een grote bijdrage heeft geleverd aan het ontwerp van diverse Rotterdamse woonwijken. Wikipedia
Geboren: 28 januari 1903, Rokitki, Polen
Overleden: 18 november 1988, Krimpen aan den IJssel

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lotte_Stam-Beese


Openbare ruimte

Jaar 1956

Michiel Adriaenszoon de Ruyter (Vlissingen, 24 maart 1607 - Baai van Syracuse, 29 april 1676) was een Nederlands admiraal.

Michiel de Ruyter (bijgenaamd Bestevaêr, ofwel grootvader) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd. De Ruyter was afwisselend in dienst van de staat en van reders, en was zelfs een tijdlang als zelfstandig ondernemer actief in de walvisvaart.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Michiel_de_Ruyter


Openbare ruimte:

Jaar 1956

Matthijs Janszn. Been - landmeter op Putten, begin 17e eeuw


Openbare ruimte:

Jaar 1988

Maria Catharina Doorman-Kielstra.
lid van de gemeenteraad v/d Liberale Staatspartij De Vrijheidsbond. Voorzitter van de Vrouwenraad.
secretaresse van de S.B. Criellaertstichting (Stichting van Sirach Bartholomeus Criellaert, tot Verspreiding van Geschriften op het Gebied van Dierenbescherming). secretaresse van het hoofdbestuur van de N.V.B.D (Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren)


Openbare ruimte:

Jaar 2010

Maarten Harpertszoon Tromp (Den Briel, circa 23 april 1598 – Slag bij Ter Heijde, 10 augustus 1653) was een Nederlands zeevaarder en luitenant-admiraal in de Nederlandse marine. Tromp geniet faam als bekend zeeheld in de Nederlandse geschiedenis.

De Nederlandse marine heeft verschillende schepen naar hem vernoemd.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_Harpertszoon_Tromp


Openbare ruimte:

Jaar 1988

(bekend als Mevr. Dr. J. Rutgers-M.W.H. Hoitsema; roepnaam: Mietje), feministe die het van de in de vrouwenbeweging actieve vrouwen het langst (tot 1905) volhield in de SDAP, is geboren te Britsum (Fr.) op 10 juli 1847 en overleden te Rijswijk op 26 oktober 1934. Zij was de dochter van Synco Hoitsema, predikant, en Rika van Bolhuis. Op 3 augustus 1885 trad zij in het huwelijk met Johannes Rutgers, arts. Dit huwelijk bleef kinderloos.
Pseudoniem: Amalasuntha. Bron: https://socialhistory.org/bwsa/biografie/hoitsema


Openbare ruimte:

Jaar 1991

Henk (Hendricus Josephus Franciscus Marie )Sneevliet ,Nederlands politicus, vakbondsman, marxist en verzetsstrijder. Huwde in 1931 huwde  Wilhelmina Hendrika Draaijer (4e Huwelijk)

Mien Sneevliet-Draaijers 1944 -bron: http://www.thuisinbrabant.nl/object/bhic/bhic_col1_dat64313


Openbare ruimte:

Jaar 1995

Margaret Kropjholler 1891-1966.

Na een stage bij het bureau Kropholler en Staal van haar broer Alexander Kropholler en Jan Frederik Staal en studie aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam werkte Margaret Staal-Kropholler als zelfstandig architect. Haar carrière begon met een opdracht voor het Huis 1913 - 'het ideale huis van 1913' - van de tentoonstelling De Vrouw 1813-1913, een opdracht die geheel in het teken stond van 'de vrouw'.

Hoogtepunten in haar vijftigjarige carrière zijn haar ontwerpen in de stijl van de Amsterdamse School in Bergen, Zundert en Amsterdam. Een vroeg ontwerp was de atelierwoning van de bevriende beeldend kunstenaar Richard Roland Holst. Daarnaast ontwierp ze diverse villa's als Beukenhoek, Meerlhuis en Meezenest in Park Meerwijk, Bergen (Noord-Holland). Haar laatste werk, het meer zakelijke ontwerp van het Louise Wenthuis in Amsterdam, dateert uit 1964. Naast gebouwen ontwierp zij verschillende interieurs, meubels, lampen en de omslagen voor twee nummers van het tijdschrift Wendingen.

Net als haar tijdgenoten zag Margaret Kropholler voor de vrouwelijke architect vooral een taak weggelegd als ontwerper van woningbouw. De combinatie huisvrouw/architect beschouwde zij als ideaal. Ze besteedde in haar ontwerpen dan ook speciale aandacht aan de wensen van huisvrouwen en streefde ernaar om haar woningen zo comfortabel en praktisch mogelijk in te richten.

Margreet Kropholler trouwde met Jan Frederik Staal.


Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Margaret_Staal-Kropholler.
was de eerste vrouwelijke architect die in Nederland een beroepspraktijk uitoefende.


Openbare ruimte:

Jaar 1994

Maria Engelina van Regteren Altena (Amsterdam, 28 december 1868 - aldaar, 6 juli 1958) was een Nederlands schilderes. Zij was een van de Amsterdamse Joffers, een groep bevriende Amsterdamse schilderessen die aan het eind van de 19e eeuw studeerden aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Van Regteren Altena produceerde vooral stillevens en bloemstukken.

De schilderes stamde uit een aristocratische Amsterdamse familie, waar kunst hoog in het vaandel stond. Haar broer Martinus van Regteren Altena (1866 - 1908) was eveneens kunstschilder. Haar zuster Johanna Quirina (1875 - 1954) was ontwerpster van beroep en oprichtster van "De kerkuil", een combinatie van Haarlemse kunstnijverheidsateliers [1].

Van Regteren Altena ging in 1893 naar de academie, waar ze drie jaar bleef. Vervolgens trok zij in 1897 naar Apeldoorn. Ze bezocht tijdens een studiereis Praag, Rome en Zuid-Frankrijk. Tot 1917 bleef ze in Apeldoorn, waarna zij terugkeerde naar Amsterdam. Haar atelier in Hoog Soeren hield ze aan, tot het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. Van Regteren Altena was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam en Pulchri in Den Haag. Werk van de kunstenares bevindt zich in verschillende Nederlandse musea.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_van_Regteren_Altena

Openbare ruimt:

Jaar 1996

Mattheus van Nispen, landmeter, ook op Putten werkzaam geweest


Openbare ruimte:

Jaar 1979

Maanzaad is het zaad uit de bolpapaver, een bloem die verwant is aan de klaproos. Als de bloem geheel uitbloeit, blijft alleen de bol (zaaddoos) hangen aan de steel. In deze zaaddoos rijpt het zaad, en door de wind raakt het zaad uit de bol en verspreidt het zich weer. Of wordt opgevangen voor consumptie. Maanzaad dus. Maanzaad komt van een papaver. Uit papaver wordt ook opium gewonnen, en ook maanzaad bevat zeer kleine concentraties. Bij culinair gebruik zullen we er niet high van worden, maar heb je een opiatentest in het vooruitzicht, dan is het consumeren van maanzaad van te voren af te raden. Twee gram maanzaad kan bijvoorbeeld bij een doping-controle al positief doen uitslaan. Bron: https://moniquevandervloed.nl/wat-is-maanzaad/


Openbare ruimte:

Jaar 1996

Volledige naam Magdalena Hermina Lulofs
Geboren 24 juni 1899, Soerabaja
Overleden 22 mei 1958, Santpoort.

Madelon Lulofs werd geboren als oudste dochter van Claas Lulofs en Sarah Dijckmeester in Hotel Oranje in Soerabaja op Java, destijds deel van Nederlands-Indië. De families van haar beide ouders kwamen oorspronkelijk uit Deventer. Haar vader was bestuursambtenaar en werd regelmatig overgeplaatst; laatstelijk was hij resident van Nieuw-Guinea. Het gezin reisde mee naar Atjeh en later naar een kleine garnizoensplaats. Tussen 1913 en 1915 volgde Madelon in Deventer de meisjes-HBS.

Van 1917 tot 1926 was zij gehuwd met de Delische rubberplanter Hendrik Doffegnies. Met hem kreeg ze twee dochters, Mary Maud en Christine (Tineke). Ze begon verhalen te schrijven die de Hongaarse planter László Székely liet plaatsen in een krant op Sumatra. In 1926 werd het huwelijk van Lulofs en Doffegnies ontbonden en trouwde Lulofs met Székely. Met hem kreeg zij nog een dochter, Clothilde Malvina.

Het echtpaar verhuisde naar Sumatra en Székely-Lulofs publiceerde verhalen in het tijdschrift Groot Nederland. In 1931 maakte ze haar debuut als romanschrijfster met Rubber. Mede door een lawine aan kritieken werd Rubber meteen een bestseller. De roman werd in vijftien talen vertaald, onder meer in het Engels, Duits, Frans, Zweeds, Deens, Fins, Tsjechisch, Hongaars, Maleis en Spaans. Ook werd het boek verfilmd (1936) door Johan de Meester jr. en Gerard Rutten. Deze en de volgende romans van Székely-Lulofs geven een onthullend beeld van het leven van planters en koelies in Nederlands-Indië. Rubber werd om die reden in Nederlands-Indië zelf slecht ontvangen.

In 1930 verhuisde het gezin naar Hongarije. Beide partners vertaalden - soms samen - vele Hongaarse romans in het Nederlands, onder andere werk van Kassák, Körmendi, Földi, Márai en Vaszary. In 1938 vestigde het gezin zich in een pension te Santpoort. Na de Duitse inval vertrok Székely echter naar Hongarije, om gezondheidsredenen, maar ook omdat hij zijn vrouw en kind - hij was Joods - niet in gevaar wilde brengen. Székely-Lulofs was als koerierster actief in het verzet en huisvestte ook onderduikers. Haar man overleefde de oorlog, maar zag zijn vrouw niet terug. Kort voordat hij de terugreis naar Nederland zou aanvaarden overleed hij op 14 april 1946 aan een hartaanval.

Székely-Lulofs publiceerde steeds vaker journalistiek werk in De Groene Amsterdammer, Elseviers Weekblad, Margriet en andere bladen. In de jaren veertig verschenen nog enkele boeken, maar daarna bleef het bij vertalingen. Zij vertaalde uit het Duits, het Engels (onder meer Pearl S. Buck) en uit het Hongaars Zsolt Harsányi en Jolan Földes, beiden zeer populaire schrijvers in de jaren 50. Op 22 mei 1958 overleed ze op 58-jarige leeftijd aan een hartaanval.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Madelon_Sz%C3%A9kely-Lulofs


Openbare ruimte:

Jaar 1991

Volledige naam Magdalena Christina Janssens
Geboren 18 april 1884 (Vlag van België Antwerpen)
Overleden 14 april 1973 (Vlag van Nederland Amsterdam)
Magdalena Christina (Magda) Janssens (Antwerpen, 18 april 1884 - Amsterdam, 14 april 1973) was een Belgisch/Nederlands toneel- en televisie-actrice van Vlaamse afkomst. Ze speelde rollen in onder meer de televisieseries Swiebertje (1973), Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? (1972) en Mik & Mak (1962). In totaal zou ze 72 jaar van haar leven als actrice actief zijn, waarin ze onder meer samenwerkte met Albert van Dalsum.

Drie dagen na haar overlijden in 1973 werd ze bij haar man Max Hendriks (1881-1960) begraven op de Rooms-katholieke begraafplaats Buitenveldert aan de Amsterdamse Frederik Roeskestraat

Bron: Wikipedia


Openbare ruimte:

Jaar ..oud...

NIEUWE BEIELSCHË COURANT VAN VRIJDAG 15 OCTOBER 1948
SPIJKENISSE
Nieuwe huisnummering
Binnenkort zal de nieuwe huisnummering en de plaatsing van straatnaamborden in de gemeente een feit zijn , waarmede aan de doorlopende nummering een einde zal komen . Dat dit een grote verbetering zal zijn , is buiten kijf . Hieronder volgen de nieuwe straatnamen . De tussen haakjes geplaatste woorden duiden de oude straatnamen aan , die thans nog worden aangehouden .
Marrewijkslop ( Nieuwstraat ) vanaf J . van Bodegom tot A . Stout ; Marrewijkseweg , ( Achterweg , Nieuwstraat ) vanaf de fabriek Marco tot Joh . Stout ; Vredehofplein ( Breeka ) vanaf A . Dekker tot A . D , Verlinde ; Vredehofstraat ( Breeka ) vanaf Ger . kerk tot schuur J . C . de Bloeme ; Dijkslop ( Voorstraat ) vanaf C . van Kralingen tot P . van Kralingen ; Breekade ( Breekade , Hoek ) vanaf H . Roeloffs tot L . A . Koornneef ; Spui ( Havenkade ) Abr . Kok ; Sluisdijk ( Veerweg , Nieuwstraat ) vanaf Wed . Kreeft tot M . Waleboer ; Westdijk ( Hoek , Westdijk ) vanaf A . M . van Trierum tot C . L . Tol ; Malledijk , ( Hoek ) vanaf W . Kraak tot K . van Kapel ; Oostkade ( Havenkade ) vanaf P . van der Slot tot KI . van Hamburg ; Westkade ( Havenkade ) vanaf P . v . d . Sluijs tot M . Bakelaar ; Veerweg ( Veerweg ) vanaf C . Sluijter tot PI . Dekker ; Sintelweg ( ged . Achterweg ) vanaf J . van der Linden tot J . Kweekei ; Breeweg ( Breev/eg ) vanaf P . Huisman tot M . Snoeij ; Nobelstraat ( Betonstraat ) vanaf D . van Bodegom tot P . Poldervaart ; Groene Kruisstraat ( nieuw ) vanaf M . Plaisier tot J . Dubbeld ; Groene Slop ( ged . Voorstraat ) vanaf J . Lankhaar tot A . Her rewijnen ; Ie Kooistraat ( ged . Vermaatstr .) vanaf P . v . d . Engel tot W . Snater ; 2e Kooistraat ( ged . Vermaatstraat ) vanaf J . Gardenier tot A . van Heesen ; Zinkseweg
( Hoek ) vanaf A . van der Linde tot H . R . van Stigt ; Zijlstraat ( ged . Achterweg ) vanaf Melkfabriek C.M.C , tot C . Luiten ; Vierambachtenkade ( ged . Boezemkade ) vanaf B . Smits tot wed . L . van der Meer ; Laning ( Laning ) vanaf wed . Berkhout tot wed . Muizer ; Kuiperslaan ( Laning ) vanaf P . Verweel tot F . A . Barendrecht ; Parallelweg ( Parallelweg ) vanaf A . Zevenbergen tot Mourik ; Weiplaat blijft Welplaat ; Tramdijk blijft Tramdijk ; Molendijk ( Molendijk ) vanaf J . van der Slot tot A . Jongejan ; Wiekstraat ( ged . Boezemkade ) A . Goedendorp ; Karel Woormanstraat ( Kerkweg ) vanaf wed . van Genderen tot wed . van Strien ; Heerenstraat ( ged . Kerkstraat en Achterweg ) vanaf schuur D . Neuteboom tot R . C . Hogenboom ; Kerkring ( Kerkstraat ) vanaf S . Rietdijk tot C . Groeneveld ; Pepersteeg ( ged . Achterweg ) vanaf L . Roest tot J . Vogelaar ; Ie Heulbrugstraat ( Achterweg ) vanaf werkplaats G . A . Verzijl tot P . Luijten ; Houwerseweg ( Breeweg ) vanaf wed . J . Mooldijk ; Oranjehof ( Achterweg ) vanaf A . Kabbedijk tot G . Herrewijnen ; Smidsslop ( Noordeinde ) vanaf schuur Huisman tot schuur de Waard ; Stationsstraat ( Voorweg ) vanaf smederij van de Heuvel tot K . Verzijl ; Noordeinde ( Noordeinde ) vanaf wed . P . Smits tot J . van Kranenburg ; Voorstraat ( Voorstraat ) vanaf L . van Bodegom tot J . T . Rademacher ; Kerkstraat ( Kerkstraat ) vanaf schuur A , Kwekel tot weduwe P . Stougje ; Ie Erfslop ( Voorstraat ) vanaf T . Goslinga tot J . van Herwijnen ; Nieuwstraat ( Nieuwstraat ) vanaf schuur Jb . Neuteboom tot T . Doolaar ; Lange Schenkeldijk ( Schenkeldijk ) vanaf D . Ouwens tot C . van Leen ; Korte Schenkeldijk ( Schenkeldijk ) vanaf B , van ' t Hof tot J . F . Hoorweg ; Meeldijk ( Schenkeldijk ) vanaf A . Korengevel tot P . N . Visser ; Hoogwerfsingel ( ged . Kerkweg ) vanaf H . van Opstal tot J . v . d . Ban ; Voorweg ( Voorweg ) vanaf J . W . Herrewijnen tot B . van den Berg ; Hartelsedijk ( ged . Voorweg ) vanaf L . W . Berkhout tot J . Looij ; Bermweg ( ged . Noordeinde ) vanaf J . Hoek tot A . v . d . Jagt ; Beneden Molendijk ( Molendijk ) vanaf J . van Hulst tot H . P . Verweel ; Jan Campertkade ( ged . Boezemkade ) vanaf C . Hennip tot G . Verheij ; Molenlaan ( ged . Boezemkade ) vanaf kerkgebouw Leger des Heils tot F . H . Jonker ; Laningweg ( Hartel ) vanaf D . J . Luijendljk tot L . Looij ; Laningpad ( Laning ) vanaf D . van der Linde tot C . Berkhout ; Jan van Zutphenstraat ( Goedendorppad ) vanaf P . Goedendorp tot W . van ' t Hof


Openbare ruimte:

Jaar 1988

Margaretha Albertina Maria (Marga) Klompé (Arnhem, 16 augustus 1912 – Den Haag, 28 oktober 1986) was een Nederlands politica namens de Katholieke Volkspartij (KVP). In 1956 werd ze de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Ze was de eerste vrouw die minister van Staat was.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Marga_Klomp


Jaar 1988

Margaretha Plaisierstraat (Maaswijk, Spijkenisse). Deze is vernoemd naar Margaretha Plaisier (1895-1986), die ruim 36 jaar wijkverpleegster was van het Groene Kruis in Spijkenisse. Op 5 mei 1965 kreeg zij op voorstel van de burgerij de Jan Campertonderscheiding uitgereikt. Bron: De feestrok : herinnering in stof en steken aan de oorlog in Spijkenisse en Hekelingen / Els de Baan. - Spijkenisse: Centrale Bibliotheek Spijkenisse, 1997, p.11.


Openbare ruimte:

Jaar 2009

Wijk: De Elementen

Op 12 januari 2009 heeft de Commissie Straatnamen als thema voorgesteld persoonsnamen te gebruiken van voormalige eigenaren van landerijen in de polder "Nieuwe Hongerlandt", alsmede bestuurders van het voormalige polderbestuur: 
Marinus Groeninx, Leefde van 1655 tot 1730. Hij was eigenaar van de op een kaart uit ± 1700 aangegeven grond percelen no. 8 en 9. Hij is tevens een aantal jaren burgemeester van Rotterdam geweest.
Bron: Gemeente Nissewaard


Openbare ruimte:

Jaar 1958

De gewone margriet (Leucanthemum vulgare, synoniem: Chrysanthemum leucanthemum) is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De hoofdbloei valt rond juni. De plant heeft een bloemhoofdje met een geel hart bestaande uit buisbloemen, dat wordt omkranst door witte straalbloemen. De stengels zijn meestal niet of weinig vertakt. De wortelstok is meestal gedrongen en vertakt. Het aantal donkergroene bladeren is variabel.

De gewone margriet is karakteristiek voor graslanden die gemaaid worden, zoals bermen en hooilanden. Vaak kiemt de margriet op tijdelijk open plekken in het grasland, zoals molshopen. Koningin Wilhelmina liet indertijd op Paleis Het Loo de gazons tot en met juni ongemaaid waardoor de margrieten konden bloeien. Daarna werden deze terreinen weer als gazon beheerd. Inderdaad blijkt de margriet het in deze hooigazons goed te doen. Waar ze op zandgronden groeit, is de grond vaak vermengd met leem of een ander fijnkorrelige grondsoort. Op klei is het een indicator voor minder grote voedselrijkdom.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_margriet


Openbare ruimte:

Jaar 1991

GARTMAN, Maria Johanna, vooral bekend als Maria Kleine-Gartman (geb. Den Haag 31-12-1818 – gest. Amsterdam 30-9-1885), toneelspeelster. Dochter van Laurens Gartman (1792-1828), toneelspeler en balletdanser, en Philippina Maria Jelgerhuis, toneelspeelster. Op 8-12-1836 trouwde Maria Gartman in Amsterdam met Leonard Ambrosius Kleine (1818-1883), musicus. Uit dit huwelijk werd 1 dochter geboren.

Maria Johanna (Marie), de oudste van de vijf kinderen Gartman, kwam uit een bekende toneelfamilie. Haar grootvader, Johannes Jelgerhuis (1770-1836), was behalve toneelspeler ook de auteur van Theoretische lessen over gesticulatie en mimiek (1827), haar moeder speelde vooral confidanterollen in treurspelen en was net als haar vader verbonden aan de Stadsschouwburg van Amsterdam. Ze ontmoette dan ook al vroeg vele acteurs en actrices. Vooral de kennismaking met de toneelspeler Andries Snoek (1766-1829) maakte diepe indruk op haar. Behalve Marie zelf zouden ook twee van haar zusters op de planken staan: Alida Margaretha en Johanna Clare.

Bron: http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/MariaKleineGartman


Openbare ruimte:

Jaar 1996

Maria Hubertina Jacoba Isabella (Marie of Mies) Koenen ('s-Hertogenbosch, 19 januari 1879 - Maastricht, 11 juli 1959) was een Nederlands romanschrijfster.

Biografische schets[bewerken]
Marie Koenen was de dochter van de taalkundige en lexicograaf Mathijs Jacobus Koenen (bekend van de Koenen-Endepols-woordenboeken). Geboren in Den Bosch, verhuisde Marie op 1-jarige leeftijd met het gezin Koenen naar Maastricht, waar haar vader een aanstelling aan de Rijkskweekschool kreeg. Aan diezelfde school werd Marie opgeleid tot onderwijzeres.

Marie Koenen assisteerde haar vader bij de herdrukken van diens bekende Handwoordenboek der Nederlandsche taal en stond mede aan de wieg van het tijdschrift De Beiaard (1915-25). Koenen publiceerde verhalen in tijdschriften als de Katholieke Illustratie en Van Onzen Tijd. Met haar romans De Moeder, De Wilde Jager, De Korrel in de Voor en Wassend Graan bereikte zij een groot publiek.[1]

In 1919 huwde Marie Koenen op 40-jarige leeftijd de eveneens populaire Nederlands-Limburgse auteur Felix Rutten. Het echtpaar woonde te Geulle, maar in 1929 scheidde het paar.

In mei 1949 ontving ze een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Koenen


Openbare ruimte:

Jaar 1968

1.Markenburg was een familienaam op Voorne-Putten.
2...in akte: Fop Dircxsz en Jacob Quirijnsz, schepenen van Spijkenisse en Brabant, en Mr. Wouter Christoffelsz en Joris Willemsz, schepenen van Geervliet en van Oud- en Nieuw-Markenburg, verklaren, dat voor ...

3...in akte: Kohier van de landen in Geervliet, Oud-Hoenderhoek, Nieuw-Hoenderhoek, Oud- en Nieuw Guldeland, Het Tolland, Het Rammeland, Nieuw-Noordland en Nieuw-Markenburg, vermoedelijk opgemaakt in verband met het hiervoor genoemde .

al in de Middeleeuwen een polder in het noorden van Spijkenisse; Simon van Markenburg

1996 Raadsvoorstel. Voorgesteld wordt de weg naar de dierenopvang te hernoemen naar Marcenburgweg (met een C).


Openbare ruimte:

Jaar 1964

In 1963 is er een boerderij gesloopt i.v.m. de aanleg van Marrewijk.
Verder geen bronnen gevonden.


Openbare ruimte:

Jaar 1992

Martina Gezina Kramers (Veur (bij Leidschendam), 24 juni 1863 - Apeldoorn, 15 oktober 1934) was bestuurslid van vrouwenorganisaties, de Nieuw-Malthusiaanse Bond, SDAP-afdelingen en esperantistenverenigingen. Zij was de dochter van Johannes Kramers, onderwijzer, en Margaretha Anna Hoogklimmer.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Martina_Kramers


Openbare ruimte:

Jaar ..oud ..

..onbekend..


Openbare ruimte:

Jaar 1979

Geen verwijzing gevonden..Allen in akte van 1829:   Dirk van den Ban bouwman wonende Nw Helvoet op 75 gld, 8e 2 bunders 93 roe 11 el weiland ald in de Meeuwenhoek nr 19 hoogste bieder Gerrit Betist broodbakker wonende Hellevoetsluis 


Openbare ruimte:

Jaar 1958

Menno ter Braak (Eibergen, 26 januari 1902 – Den Haag, 15 mei 1940) was een gezaghebbende Nederlandse schrijver, essayist, cultuur- en literatuurcriticus. Samen met E. du Perron en Maurice Roelants is Ter Braak de oprichter geweest van het invloedrijke literaire tijdschrift Forum.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Menno_ter_Braak


Openbare ruimte:

Jaar 1994

Mieke (Mia) van der Wall-Duyvendak (Nijmegen, 16 september 1922 - Heemstede, 24 januari 1992) was een Nederlands politica van PvdA-signatuur.

Familie[bewerken]
Duyvendak groeide op in een Nederlands-hervormd milieu. Haar moeder, M.S. Moulijn, was de dochter van een predikant en haar vader, H.W. Duyvendak, was achtereenvolgens zendeling in Nieuw-Guinea, accountant en predikant in Heemstede. Na de Middelbare meisjesschool begon Duyvendak aan een opleiding tot lerares koken, die zij echter afbrak toen ze op 17 november 1943 in het huwelijk trad met mr. Sake van der Wall, advocaat en procureur te Haarlem. Samen kregen zij drie kinderen. In 1949 kwam haar man te overlijden.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mieke_van_der_Wall-Duyvendak

Openbare ruimte:

Jaar 1990

Geen informatie gevonden


Jaar 1999

Toen lag Mildenburg nog dicht bij de zee..(zie steiger)

In 1736 bestond er al een 'cierlijke en welgelegen buitenplaats en woning, genaamt Mildenburg'.

Op een kaart 1785 is een uitgestrekt parkaanleg te zien met een ingewikkeld lanenpatroon. De aanleg wordt bepaald door een kaarsrechte en met dubbele rijen eikenbomen beplante zichtlaan. Het terrein omvatte verder onder meer een sterren bos en een waterpartij. Opmerkelijk was het doolhof, dat een kopie van het Doolhof te Versailles lijkt te zijn geweest.

Aan het oostelijk uiteinde van dit tracé stond tot 1947 een eenvoudig, een-laags huis, waarvan de voorgevel vijf venster traveeën breed was. Of dit het oorspronkelijke huis was is onduidelijk.

Bron: http://www.kasteleninzuidholland.nl/Pages/Mildenburg.htm

208 Nicolaas Magerus, commies v.d.Domeinen v.Voorne, pp. voor Jean Baptiste van der Laan, heer van Lassus, schepen v.Mechelen, verzekert tbv. Doenardus Hage, koopman, een schuld van f 1200 op een huis etc. genaamd Mildenburg, nu verhuurd aan Pieter Perveen, als in huw. hebbende Josijntje (open plaats) wed. van Claas Jansz Vermeulen, totaal ruim 10 G met nog 2 lijnen in 7 G erfpacht, op de visserij van Oostvoorne tot in de stadsveste van Brielle, de korenmolen staande op de Oostvoornse hevering, 5 G 168 1/2 R in Pinnepot, 4 lijnen in de Oude Rug op nr.31, gemeen in 9 G 125 R, 7 G 200 R op de Geest nr. 1, 4 G 90 R in Westerland , nog een woning achter Bosker met 9 G 124, 2 G, 16 G 220 R, 2 G 18 R en 7 G 37 R aldaar. Afgelost 4-12-1699 in handen van Johan Hage broeder van begunstigde.
Bron: Streekarchief Voorne-Putten


Openbare ruimte:

Jaar 1991

Mimi Boesnach, pseudoniem van Maria Alida Pieters, (Amsterdam, 4 november 1899 - Amstelveen, 20 april 1982) was een Nederlandse actrice en zangeres. Haar carrière overspande meer dan zestig jaar. Ze won verschillende toneelprijzen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mimi_Boesnach


Openbare ruimte:

Jaar 1988

Wilhelmina Jacoba Paulina Rudolphina (Mina) Kruseman (Velp, Gld., 25 september 1839 – Boulogne-sur-Seine, Frankrijk, 2 augustus 1922) was een Nederlandse feministe, voordrachtskunstenares, schrijfster, actrice en zangeres.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mina_Kruseman

Openbare ruimte:

Jaar 1997

Geen informatie gevonden


Openbare ruimte:

Jaar 1964

Mizar (zeta Ursae Majoris) is een heldere ster in het sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major).

De ster staat ook bekend als Mirzar en Mizat en maakt deel uit van de Siriusgroep.

Mizar was de eerste visuele dubbelster en de eerste spectroscopische dubbelster die ontdekt werd. Als visuele dubbelster ontdekt door Riccioli in 1650. De schijnbare magnitude van beide componenten is 2,4 en 4,0, de afstand tussen beide sterren 300 A.E of 14,5". De heldere component A werd in 1889 spectroscopisch gescheiden in twee ongeveer even heldere sterren. De periode van dit stelsel is 20,5 dagen. De zwakkere component B is ook een spectroscopische dubbelster met een omlooptijd van 175,6 dagen. Mizar staat 69 lichtjaar van aarde af.

Hiernaast vormt Mizar samen met Alcor een met het blote oog te scheiden dubbelster, de afstand hier is 12 boogminuten, of iets meer dan een derde van de schijnbare diameter van de Maan. Alcor en Mizar staan even ver weg en hebben dezelfde eigenbeweging.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mizar


Openbare ruimte:

Jaar ..


..in voorbereiding..

Openbare ruimte:

Jaar 1949

..in voorbereiding..


Openbare ruimte:

Jaar 1949

..in voorbereiding..


Openbare ruimte:

Jaar 1996

STAMPIOEN (Nicolaas), geb. in 1639, wellicht te 's Gravenhage, althans niet te Rotterdam, gest. te Rotterdam in 1731 (Navorscher VI (1856) 285), is wel dezelfde, die 30 Sept. 1660 een kaart vervaardigde van een polder bij Maassluis en in 1661 een van de generale dijkage in Voorne (Hingman, Inv. verzameling kaarten Rijks-archief II ('s Grav. 1871) 226, 262). Reeds in 1678 komt hij voor als schout van Kralingen en was gehuwd met Geertruid van Alphen, zijn dochter Eva 20 Apr. 1689 te Rotterdam huwende met den schilder Franço is Beeldemaker (Rott. historiebl. II, 1 (ald. 1876) 94 en III, 1 (ald. 1880) 190-91, 92-93, 200, 560). Naar zijne berekeningen vervaardigde Steven Thrasi vóór 1703 een planetarium naar het stelsel van Copernicus, zooals op de gravure daarvan is aangeteekend (zie I kol. 1498). Met Hendrik Coets examineerde en attesteerde hij 5 en 23 Juli 1715 de cirkelquadratuur van Dan. Waeywel (Bierens de Haan Bouwstoffen XVI (Amst. 1878) 5) en richtte daaromtrent 23 Juli een brief aan den gecommitteerde van Holland van den Honert, afgedrukt bij de la Rue, Geletterd Zeeland (Midd. 1743) 181. Een zoon van hem was wellicht Gerard Stampioen (zie kol. 1356).

bron: http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu02_01/molh003nieu02_01_2322.php

en Stampioen, Nicolaas
Tekenaar. Landmeter, geadmitteerd in Holland (admissiedatum onbekend). In dienst van het
hoogheemraadschap van Schieland (1661-1721). Examinator van landmeters die geadmitteerd
wilden worden door het Hof van Holland in de periode 1685-1696. Hoe de familierelatie is met
bovengenoemden is onbekend. Kaart: Voorne, 1661.

Bron: https://www.waddenacademie.nl/fileadmin/inhoud/pdf/06-wadweten/WisWad/Repertorium_van_Nederlandse_kaartmakers_1500-1900_.pdf


Openbare ruimte:

Jaar 1999

..in voorbereiding..


Openbare ruimte:

Jaar 1981

Isaac Newton (Woolsthorpe-by-Colsterworth, 4 januari 1643 – Kensington, 31 maart 1727) (juliaanse kalender: 25 december 1642 – 20 maart 1726)[3] was een Engelse natuurkundige, wiskundige, astronoom, natuurfilosoof, alchemist, officieel muntmeester en theoloog.

In de wiskunde ontdekte hij onder meer de differentiaalrekening en de integraalrekening (met Leibniz) en verder het Binomium van Newton en benaderingsmethoden.

In zijn hoofdwerk Philosophiae Naturalis Principia Mathematica uit 1687 beschreef Newton onder andere de zwaartekracht en de drie wetten van Newton, waarmee hij de grondlegger van de klassieke mechanica werd.

Op het gebied van optica schreef hij het standaardwerk Opticks, vond hij de Newtontelescoop uit en ontwikkelde hij een theorie over kleuren, gebaseerd op het prisma, dat van wit licht een zichtbaar spectrum maakt. Hij bestudeerde ook de geluidssnelheid.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton


Openbare ruimte:

Jaar 1992

Nienke van Hichtum (Fries: Nynke fan Hichtum), pseudoniem van Sjoukje Maria Diderika Troelstra-Bokma de Boer (Nes, 13 februari 1860 – Hilversum, 9 januari 1939) was een Nederlandse en Friese vertaalster en kinderboekenschrijfster. Haar bekendste boek is Afke's tiental.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nienke_van_Hichtum


Openbare ruimte:

Jaar 1999

Nienoord is een landgoed in Leek, dat vooral bekend is van de voormalige borg Nienoord (historische naam 't Huis de Nyenoort), op de plek waarvan zich nu een 19e-eeuws landhuis bevindt. Verder zijn het Nationaal Rijtuigmuseum, het Zwemkasteel, een camping en het Familiepark Nienoord op het landgoed gevestigd. In de geschiedenis behoorde de borg bij het dorp Midwolde, maar tegenwoordig wordt het meer gezien als onderdeel van het dorp Leek.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nienoord


spijkenisse#">Top
Nieuw Hongerlandsedijk

Openbare ruimte:

Jaar ..oud...

Langs de Oude Maas


Openbare ruimte:

Jaar 1999

Het landgoed 't Nijendal ligt niet ver van de rivier de IJssel in de Nederlandse provincie Overijssel tussen Olst en Diepenveen. Tussen 1975 en 1982 kwam het, mét het naastliggende goed Hooge Kamp en onder meer de boerderij Zoogenbrink, in beheer bij Staatsbosbeheer. Eerder maakte het lange tijd deel uit van de bezittingen die behoorden bij het landgoed Groot Hoenlo. 't Nijendal vormt een circa 200 hectare groot cultuurhistorisch en ecologisch waardevol gebied dat deel uitmaakt van de gemeente Olst-Wijhe.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Landgoed_%27t_Nijendal


J.A. Heijwegenlaan - Jan Heijwegen was gemeenteraadslid voor de SP in Spijkenisse die in 1990 plotseling overleed [op https://zuid-holland.sp.nl/geschiedenis-van-de-fractie staat expliciet dat er een straat naar hem is genoemd]. Voorheen Nijverheidstraat


Openbare ruimte:

Jaar ..oud ..

..in voorbereiding...


Jaar div. 1875 e.v.


Openbare ruimte:

Jaar 

1. Oprel=naar de kruin van de dijk toelopende weg.

2. Veel voorkomende oude familienaam op Voorne-Putten.

Nieuwe Brielsche Courant, 1875-07-25; 3:

1996 raadsvoorstel. Benoemen fietspad langs de Oude Maas.


Openbare ruimte:

Jaar 

..in voorbereiding...


Openbare ruimte:

Jaar 1958

Pieter Corneliszoon Hooft (Amsterdam, 16 maart 1581 - Den Haag, 21 mei 1647) was een Nederlandse historicus, dichter en toneelschrijver, alsmede drost van Muiden en baljuw van Naarden. Hooft werd de meest karakteristieke exponent van de renaissance in Nederland en introduceerde de renaissancistische vormen in de Nederlandse literatuur. In het eerste kwart van de zeventiende eeuw schiep Hooft zowel in de lyriek als in het drama de modelwerken waaraan de andere literatoren zich zouden optrekken.[1] Literatuurcriticus Kees Fens beschouwt hem als 'de eerste moderne dichter' in de Nederlandse taal.[2]

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Corneliszoon_Hooft


Jaar 1996

..nog uitzoeken op juistheid...

Tekenaaar, Landmeter:
Hagen, Christiaan (van der)
Bremen, ca 1635 - ..., 1688(?)
Graveur. Werkzaam in Amsterdam (vanaf 1663). Kaarten: Leiden (door Joh. II Dou), 1670;
Voorne (door Pieter Engelvaart), 1675 (of 1655)
bron: https://www.waddenacademie.nl/fileadmin/inhoud/pdf/06-wadweten/WisWad/Repertorium_van_Nederlandse_kaartmakers_1500-1900_.pdf


Openbare ruimte:

Jaar 1983

Pieter Hellendaal (Rotterdam, 1 april 1721 – Cambridge, 19 april 1799) was een componist, organist, muziekpedagoog en violist.
Nederland en Italië
Hellendaal werd geboren te Rotterdam, als zoon van Johannes Hellendaal en Neeltje Lacroix. De eerste muzikale vorming kreeg hij van zijn vader. In 1731 verhuisde de famlie Hellendaal naar Utrecht, en daar werd hij (op tienjarige leeftijd) organist van de Nicolaïkerk. Hier bespeelde hij vanaf januari 1732, onder het toezicht van zijn vader, het Peter Gerritszoonorgel van de kerk dat uit 1479 dateert: het oudste kerkorgel van Nederland. Deze betrekking duurde tot 1737. In dat jaar verhuisde de familie Hellendaal naar Amsterdam. Hellendaal moet rond deze tijd ook het vioolspel al goed hebben beheerst. Op vijftienjarige leeftijd begon hij, op voorspraak van de Amsterdamse stadssecretaris Mattheus Lestevenon, een studiereis naar Italië waar hij van 1737 tot en met 1743 verbleef. In de periode 1740–1742 studeerde hij aan de Scuola delle nazione in Padua bij de destijds vooraanstaande violist Giuseppe Tartini.

Na terugkeer uit Italië vestigde Hellendaal zich in Amsterdam en speelde viool in verschillende herbergen. In 1744 verkreeg hij een officiële vergunning om eigen muziek te publiceren, hetgeen resulteerde in de publicatie van op. 1 en op. 2 (twee series sonates voor viool en basso continuo). In hetzelfde jaar huwde hij de dochter van een Amsterdamse stadschirurg.

Gedurende twee jaren (1749–1751) bewoog hij zich in de Universiteit van Leiden om toegang te krijgen tot muzieklievende kringen. In deze jaren is hij ook hulporganist aan de Marekerk aldaar. Daar zowel als in Den Haag – onder andere aan het erfstadhouderlijke hof van prins Willem IV en zijn muziekminnende Engelse echtgenote Princess Royal Anna van Hannover – trad hij regelmatig op


Openbare ruimte:

Jaar 1994

Burgemeester van Spijkenisse. 1947 - 1976 Koos Bliek VVD

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Spijkenisse


Openbare ruimte:

Jaar 1980

Burgemeester van Spijkenisse. 1845 - 1871 P. Kwak

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Spijkenisse


Openbare ruimte:

Jaar 1981

Heeft waarschijnlijk betrekking op paalsporen van de Vlaardingencultuur.
De gevonden paalsporen van bouwsels van de Vlaardingencultuur hebben, zoals in Vlaardingen en Veldhoven, soms een rechthoekige plattegrond. Vaker worden echter overblijfselen van ronde of ovale woningen aangetroffen zoals bij de 'Wateringse Binnentuinen' op het Wateringse Veld.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaardingencultuur


Openbare ruimte:

Jaar 1959

Paulus Potter (Enkhuizen, gedoopt 20 november 1625 – Amsterdam, begraven 17 januari 1654) was een Nederlands kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Omdat hij slechts 28 jaar oud is geworden, is er weinig werk van hem. Er zijn een honderdtal werken van hem bewaard gebleven. Hij is niettemin invloedrijk en origineel.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paulus_Potter


Openbare ruimte:

Jaar 1994

BRUGSMA, Petronella Elisabeth (geb. Groningen 1-1-1887 – gest. Ravensbrück, Duitsland 25-4-1945), psychiater, in Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Dochter van François Albert Lodewijk Brugsma (1852-1935), juwelier, en Diederika Alida Berkhout (1863-1936). Elisabeth Brugsma bleef ongehuwd.

Bron: http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Brugsma


Openbare ruimte:

Jaar 2001

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij Nieuwe Beelding of neoplasticisme noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een wijziging die hij zelf invoerde nadat hij in Parijs was gaan wonen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Mondriaan


Openbare ruimte:

Jaar 1959

Mogelijk zelfportret

Pieter de Hooch (Rotterdam, 20 november 1629 - 24 maart 1684 in het Dolhuis te Amsterdam) is een Nederlandse kunstschilder. Zijn naam wordt ook wel geschreven als Pieter de Hoogh, Pieter de Hooghe en Pieter Hendricksz. de Hooch.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_de_Hooch


Openbare ruimte:

Jaar 2009

Op 12 januari 2009 heeft de Commissie Straatnamen als thema voorgesteld persoonsnamen te gebruiken van voormalige eigenaren van landerijen in de polder "Nieuwe Hongerlandt", alsmede bestuurders van het voormalige polderbestuur: 

Pieter Speelman, Vertegenwoordiger polderbestuur van de polder Nieuw-Hongerland van 1946 - 1955

Bron: Gemeente Nissewaard

Bron: Streekarchief Voorne-Putten, NL-BleSAVP_101_2422_0146.jpg


Openbare ruimte:

Jaar 1953

Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter, Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld, geboren als Bernhard Friedrich Eberhard Leopold Julius Kurt Carl Gottfried Peter Graf von Biesterfeld (Jena, 28 of 29 juni 1911 – Utrecht, 1 december 2004), was de prins-gemaal van koningin Juliana der Nederlanden en de vader van onder anderen Juliana's opvolgster, koningin Beatrix.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernhard_van_Lippe-Biesterfeld


Openbare ruimte:

Jaar 1980

Gevonden bronnen: 1.Brief van het gemeentebestuur van Spijkenisse houdende de herbenoeming van J.T. Rademacher als schoolarts van Spijkenisse, 1936

2.1953Huldiging J.T. Rademacher (schoolarts, armengeneesheer, vaccinateur) in verband met 25-jarig jubileum [1946]

was huisarts te Spijkenisse o.a. tijdens de Tweede Wereldoorlog en de tyfusepidemie; zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Haven_van_Spijkenisse#Haven_open,_haven_dicht (Rademacherstraat was eerst plein, daarna straat).
Was huisarts te Spijkenisse o.a. tijdens de Tweede Wereldoorlog en de tyfusepidemie

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Haven_van_Spijkenisse#Haven_open,_haven_dicht


Openbare ruimte:

Jaar 2016

..in voorbereiding..
Wijk: De Haven


Openbare ruimte:

Jaar 1990

Reina Prinsen Geerligs (Semarang,[1] 7 oktober 1922 – Sachsenhausen, 24 november 1943) was een Nederlands schrijfster en verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Prinsen Geerligs volgde het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam (zat in de klas met Willem Frederik Hermans). Als beginnend schrijfster maakte ze tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de links-radicale verzetsgroep CS-6 (genoemd naar Corellistraat 6 te Amsterdam). Tot deze groep, opgericht door de broers Jan Karel Boissevain en Gideon Willem Boissevain behoorden ook Gerrit Willem Kastein, Truus van Lier, Pam Pooters, Jan Verleun, Leo Frijda, Hans Katan, Sape Kuiper en Louis Boissevain.

Nadat deze groep werd verraden, is zij in het concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg gefusilleerd. De omstandigheden rond haar arrestatie zijn altijd onduidelijk gebleven.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Reina_Prinsen_Geerligs


Openbare ruimte:

Jaar 1959

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 15 juli 1606 – Amsterdam, 4 oktober 1669) was een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Hij geldt algemeen als een van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Rembrandt vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen, met als bekendste werk De Nachtwacht (1642). Zijn werk behoort tot de barok en is zichtbaar beïnvloed door het caravaggisme, alhoewel hij nooit in Italië is geweest.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rembrandt_van_Rijn


Openbare ruimte:

Jaar 1988

Roosje Vos (Amsterdam, 15 augustus 1860 - Groningen, 22 juli 1932) was een Nederlands socialiste en vakbondsleidster.

Vos was de dochter van een joodse schoenmaker die overleed toen zij zes jaar oud was. Tot haar veertiende werd zij opgevoed in het Nederlands Israëlitisch Meisjesweeshuis aan de Rapenburgerstraat, waar zij werd opgeleid als naaister, het beroep dat zij later uitoefende. In 1897 werd ze actief in de naaistersbond Allen Een, die zij hielp om te vormen tot een vakbond met een eigen orgaan, de Naaistersbode. Zij was een spreekster die binnen de SDAP voor de achturige werkdag (de meerderheid in de partij nam nog genoegen met de tienurige werkdag) en voor vrouwenkiesrecht pleitte.

In 1903 trouwde Vos met de onderwijzer Melle Gerbens Stel en verhuisde naar Westeremden in Groningen. Daar werd zij vooral actief in de SDAP, die haar aanhang vooral onder landarbeiders had. In 1909 ging zij met de radicale socialisten over naar de SDP en later naar de CPH. Van 1919 tot 1927 was ze voor deze partij lid van de Provinciale Staten van Groningen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roosje_Vos


1996 raadsbesluit - Fietspad tussen Baljuwlaan en gemeentegrens


Openbare ruimte:

Jaar 1979

Let op: Spelling van 1858 (van ruwe, rust en waren, bewaren) eigenlijk rustbewaarder; wijders, een bestuurder van zeker landschap, zoo als dat van Voorne en Putten: Jan de Witt, en zijn broeder de ruwaard.
1) Baljuw 2) Bewindvoerder 3) Beroep 4) Functionaris die namens de landsheer een stad of gewest bestuurde 5) Landdrost 6) Landvoogd (hist) 7) Landvoogd 8) Landvoogd met een ongepolijst karakter (crypt.) 9) Landvoogd (hist.) 10) Middeleeuws landvoogd 11) Middeleeuwse landvoogd 12) Persoonsbenaming 13) Plaatsvervangend landvoogd 14) Tijdelijk bewindvoerder.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Heerlijkheid_Putten#Ruwaards_van_Putten