Straatnamen Spijkenisse Gam-Lor

..in voorbereiding..

1 2 3 4
Gambiastraat Gangesstraat Ganzenhoek George Sandstraat
Geraniumstraat Gerberastraat Gesina van der Molenstr Gitaarstraat
Golda Meirstraat Gorsstraat Goudenregenplein Griendwerker
Groene Kruisstraat Groene Kruisweg Groenewoud Groenewoudlaan
Groenoordweg Grote Beerstraat H de Lintweg H Roland Holststr
Hadewychplaats Harriet Freezerstr. Hartelweg Haverdreef
Havikhoek Hazelaarstraat Heemraadlaan Heemskerkplants.
Heepvoorde Heijermansstr. Hekelingseweg Helene Mercierstraat
Herfstakker Hoefsmid Hoeklaan Hofweg
Hoogwerfsingel Hortensiapad Hudsonpad Hydrapad
Hyronymus Boschpad Ibishoek Ida Wassermanstr. Iepenlaan
IJsselstraat Indigodreef Indira Gandhistraat Indusstraat
Industriestraat Ir. H de Grootweg Irisstraat J A Heijwegenlaan
J C Sterrenburgstraat J de Baanlaan J Engwirda-Agricolastr J Ingenhovenstraat
J P Sweelinckstraat J v Schaik-Willingstr J Wagenaarstraat J. Kluitstraat
Jachtbuitkreek Jacob van Ruysdaelpad Jagerskreek Jan Campertlaan/kade
Jan van Goyenpad Jan van Scorelstr. Jeltje de Bosch Kemper Johanna Naberstraat
Joost Sasboutstraat Jordaanstraat Josephine vGasterenstr Jupiterstraat
Kaaistraat Karel Doormanstr. Karperveen Karwijdreef
Kastanjestraat Kelvinweg Keplerlaan Kerkring
Kersengaard Kerveldonk Kikkerveen Kiwigaard
Klarinetstraat Kleermaker Klokbekerkreek Kolibrihoek
Kolkplein Kometenstraat Koningin Julianaplein Kon.Wilhelminalaan
Korenbloemstraat Korte Schenkeldijk Kreek Krekelveen
Kruizemuntdonk Kweldergras Kwikstaarthoek Laanweg
Lange Groeneweg Lange Putseweg Lange Schenkeldijk Laning
Larixstraat Laurierdonk Lavasdonk Lekstraat
Lelieplein Leliestraat Lena Schenkplein Lenteakker
Libelleveen Liesgras Lijnzaaddreef Lindenstraat
Lisstraat Lobeliaplein Lobeliastraat Lorentzweg

George Sand, pseudoniem van Amandine Lucile Aurore Dudevant, geboren Dupin (Parijs, 1 juli 1804 – kasteel Nohant (Indre), 8 juni 1876) was een Frans schrijfster en feministe avant la lettre. Zij schreef onder meer romans, novelles, sprookjes, toneelstukken, een autobiografie, literaire kritieken en politieke teksten. Zij speelde ook een politieke rol door zijdelings deel te nemen aan de voorlopige regering van 1848.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/George_Sand

...

Golda Meïr , soms ook geschreven als Golda Meir, geboren als Golda Mabovitsj (Russisch: Голда Мабович), tijdens haar huwelijk Golda Meyerson, bijnamen De IJzeren Dame en in de Arabische wereld De Oude Dame (Kiev, 3 mei 1898 - Jeruzalem, 8 december 1978) was de vierde minister-president van Israël, van 17 maart 1969 tot 11 april 1974.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Golda_Me%C3%AFr

Burgemeester van Spijkenisse  1873 - 1914 H. de Lint
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Spijkenisse

Henriette Goverdine Anna Roland Holst-van der Schalk (Noordwijk-Binnen, 24 december 1869 – Amsterdam, 21 november 1952) was een Nederlandse dichteres en socialiste. Haar roepnaam was Jet, en bij velen stond ze bekend als 'tante Jet'.

De dichter Adriaan Roland Holst (1888-1976) was een neef van haar echtgenoot.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Henriette_Roland_Holst

Mogelijk: Hadewijch was een 13e-eeuwse dichteres en mystica die beschouwd wordt als een voorloper van Jan van Ruusbroec. Vaak wordt er naar haar verwezen als Hadewijch van Antwerpen, hoewel dit eigenlijk een latere toevoeging is. De teksten die van haar zijn overgeleverd, visioenen, liederen en brieven, werden in een Brabantse variant van het Middelnederlands geschreven. Naar alle waarschijnlijkheid was zij een begijn, maar aangezien er geen getuigenissen over haar leven zijn bewaard[2], is vrijwel niets met zekerheid over haar bekend. Haar oeuvre, waaronder Strofische gedichten en Brieven, is omstreeks 1240 tot stand gekomen. Ze leefde waarschijnlijk in Antwerpen, dat toen tot het Hertogdom Brabant behoorde, en was vermoedelijk afkomstig uit een gegoede familie.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hadewijch_(schrijfster)

Harriët Freezer, pseudoniem van Wilhelmina (Miep) Eybergen (Den Haag, 6 november 1911 – Utrecht, 25 december 1977) was een Nederlandse prozaschrijfster, journaliste en feministe.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Harri%C3%ABt_Freezer

....

Deel uit akte over de polder Hartel in 1722 (niet zeker dat dit over de juiste polder gaat).
Naam Hartelse dijk komt al voor op kaarten uit ca.1820:

Jacob van Heemskerck (gedoopt, Amsterdam, 13 maart 1567 - bij Gibraltar, 25 april 1607) was een Nederlands zeevaarder en viceadmiraal bij de Admiraliteit van Amsterdam.
Jacob van Heemskerk was de zoon van Hendrick Cornelis van Beest van Heemskerck, een zeilmaker te Amsterdam. Hij was afkomstig uit Delft en had adellijke voorouders. Als wees leerde hij de beginselen van de zeevaartkunde bij Canu in Amsterdam. Daarna werkte hij voor een koopman. In 1595 deed hij mee aan de tweede reis van Willem Barentsz als commies samen met Jan Huyghen van Linschoten. Hij was ook aanwezig op Barentsz' derde en laatste reis (1596-1597) die eindigde in de beroemde Overwintering op Nova Zembla. Van Heemskerck vestigde zijn naam door leiding te geven aan de terugkeer: op 1 november kwam hij weer in Amsterdam aan.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_van_Heemskerck

heep zelfst.naamw. [gereedschap] een gekromd snoeimes voor takken en bomen

Herman Heijermans (Rotterdam, 3 december 1864 – Zandvoort, 22 november 1924) was een Nederlands toneelschrijver. Daarnaast schreef hij ook honderden kleine verhaaltjes (Falklandjes, ontleend aan zijn pseudoniem Samuel Falkland). Een ander pseudoniem dat hij gebruikte was Koos Habbema.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Heijermans

Helena (of Hélène) Mercier (Amsterdam, 17 oktober 1839 - Amsterdam, 1 februari 1910) was een Nederlands schrijfster en sociaal-liberaal feministe. Zij was een pionier op het gebied van het maatschappelijk werk.
Mercier groeide op in een Nederlands-hervormd gezin met acht kinderen. Haar ouders waren Carel Eduard Mercier en Francijntje Fonger. Zij ging naar school tot haar vijftiende. Op haar tweeëntwintigste begon zij een studie voor onderwijzer, maar door ziekte heeft zij deze opleiding niet af kunnen maken.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Helena_Mercier

Jheronimus (Joen) Bosch ('s-Hertogenbosch, circa 1450 – aldaar begraven, 9 augustus 1516), postuum ook Jeroen Bosch of Hiëronymus Bosch genoemd, geboren als Jheronimus van Aken, was een Zuid-Nederlands kunstschilder behorend tot de Noordelijke renaissance. Hij ging de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen, maar hij is vooral van betekenis als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie. Hij gaf op vindingrijke wijze invulling aan bestaande motieven en bedacht een reeks van nieuwe composities. Het gevolg hiervan is dat de precieze betekenis van een deel van zijn werk vandaag de dag onbekend is. Hoewel hij al tijdens zijn leven een beroemd schilder was, en hij zelfs opdrachten van het hertogelijk hof in Brussel kreeg, is er vrij weinig over hem bekend.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jheronimus_Bosch

Ida Wasserman (Antwerpen, 15 januari 1901 - Leiden, 22 januari 1977) was een Nederlandse actrice. Ze had een carrière in Nederland en Vlaanderen.

Ze volgde de opleiding toneel van het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen waar ze in 1921 afstudeerde. Ze debuteerde in de Antwerpse KNS, en speelde vervolgens bij het Rotterdamsch Tooneel en het Amsterdams Hollandsch Tooneel. Daarna volgde terug een Vlaamse periode bij de KNS en het gezelschap van Joris Diels. Na de oorlog speelde ze eerst bij het Residentie Tooneel en vervolgens van bij de oprichting in 1947 tot om gezondheidsredenen het einde van haar carrière in 1972 bij de Haagsche Comedie.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ida_Wasserman

Indira Priyadarshini Gandhi (Hindi: इंदिरा प्रियदर्शिनी गांधी), meisjesnaam Indira Nehru (Allahabad, 19 november 1917 - New Delhi, 31 oktober 1984) was de derde en vijfde premier van India. Ze regeerde van 1966 tot ze in 1984 werd vermoord, met een onderbreking tussen 1977 en 1980. Indira was het enig kind van Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India. Haar opvolger was haar zoon Rajiv Gandhi.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Indira_Gandhi

Ingenieur Herman de Groot.
[??]Herman de Groot was een rijtuigbouwer uit Utrecht. Voor onder meer de Stichtse Tramway Maatschappij met haar tramlijn Utrecht - Zeist bouwde het bedrijf verschillende paardentramrijtuigen. Het bedrijf was gevestigd in de Lange Koestraat. [niet zeker dat deze info juist is]

(Jan Albertus ??)  Heijwegen. Straat ligt in de wetenschappersbuurt.. geen verdere info gevonden.

Jan Remco Theodoor Campert (Spijkenisse, 15 augustus 1902 – Neuengamme (Duitsland), 12 januari 1943) was een Nederlandse journalist, dichter, schrijver en verzetsman.

Hij is vooral bekend van het gedicht De achttien dooden, dat hij schreef naar aanleiding van de executie van vijftien verzetslieden (waaronder Bernardus IJzerdraat) van de Geuzengroep en drie communistische Februaristakers op 13 maart 1941.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Campert

Jan Josephsz. van Goyen (Leiden, 13 januari 1596 – Den Haag, 27 april 1656) was een Nederlands landschapschilder uit de Gouden Eeuw. Van Goyen heeft veel schilderijen nagelaten van rivieren, meren, kanalen, zandwegen, duinen of strand in de omgeving van Den Haag, Rotterdam, Delft, Dordrecht, Leiden, Gouda, Rhenen, Arnhem, Nijmegen, Emmerik en Kleef. Hij schilderde regelmatig winterlandschappen, zee- en stadsgezichten, maar nooit een portret, historiestuk of stilleven.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Goyen

Jan van Scorel (Schoorl, 1 augustus 1495 - Utrecht, 6 december 1562) was een Noord-Nederlands schilder en tekenaar. Hij wordt beschouwd als een belangrijk vertegenwoordiger van de renaissance in de Lage Landen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Scorel

Jkvr. Jeltje de Bosch Kemper (Amsterdam, 28 april 1836 - aldaar, 16 februari 1916) was een voorvechter van vrouwenrechten en medeoprichtster van de Algemeene Nederlandsche Vrouwenvereeniging 'Tesselschade'.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeltje_de_Bosch_Kemper

Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941) was een actief Nederlands feministe en schrijfster van talrijke historische studies. Door eigen historisch onderzoek kende Naber het belang van het bewaren en beschikbaar stellen van historisch materiaal als brieven en dagboeken. Samen met Rosa Manus en Willemijn Posthumus-van der Goot richtte ze in 1935 het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging op, waaruit het huidige Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis is voortgekomen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johanna_Naber

Joost Sasbout Heer van Spaland MannelijkMyHeritage matches
Hij is geboren op 4 maart 1487 in Delft, Z.H..
Hij is overleden op 14 november 1546 in Haarlem, N.H., hij was toen 59 jaar oud.
Hij is begraven in Arnhem, Gld..

Bron: https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I44475.php

Josephine van Gasteren ('s-Gravenhage, 22 maart 1917 – Amstelveen, 1 maart 1989) was een Nederlands toneelspeelster. Zij was de dochter van acteur Louis van Gasteren sr. en de zangeres Elise Menagé Challa en de zuster van filmmaker Louis van Gasteren jr. In de Tweede Wereldoorlog is zij enige tijd getrouwd geweest met regisseur Fons Rademakers.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Josephine_van_Gasteren

Karel Willem Frederik Marie Doorman (Utrecht, 23 april 1889 – Javazee, 28 februari 1942) was een Nederlands schout-bij-nacht. De Engelse naam voor zijn rang is Rear Admiral, en zo raakte hij bij de geallieerden onder zijn bevel, en later in de Engels sprekende wereld, bekend als Admiral Doorman. Doorman kwam om tijdens de Slag in de Javazee. Ter nagedachtenis heeft de Koninklijke Marine tot vier keer toe een schip naar hem genoemd, te weten in 1946, 1948, 1991 en 2014.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Doorman

De kelvin (symbool: K) is de eenheid van thermodynamische temperatuur, een van de zeven basiseenheden van het SI-stelsel.

De schaal is genoemd naar de fysicus William Thomson, die later in de adelstand werd verheven als Lord Kelvin.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kelvin_(eenheid)

Johannes Kepler, of Johannes Keppler (Weil der Stadt, 27 december 1571 – Regensburg, 15 november 1630) was een Duitse astronoom, astroloog en wis- en natuurkundige, die vooral bekend werd door zijn studie van de hemelmechanica en in het bijzonder vanwege de berekening van de planeetbewegingen en de daarover geformuleerde wetten, de Wetten van Kepler. Isaac Newton zou deze ontdekkingen door zijn algemene wetten van de Wet van de zwaartekracht natuurkundig verklaren. Kepler was een pionier van de optica en de kristallografie. Als wiskundige was hij een voorloper van de integraalrekening door zijn volumebepalingen van omwentelingslichamen zoals wijnvaten. Hij hield zich ook bezig met kosmologische speculaties en schreef zelfs vroege sciencefiction.

Kepler keerde zich tegen de gebruikelijke astrologie, maar was zelf actief astroloog. Volgens hem kon astrologie wetenschappelijk beoefend worden. Bij zijn verklaring van het verschijnen van de nieuwe ster van 1604, SN 1604, nam hij zijn toevlucht tot astrologische ideeën en terminologieën.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Kepler


De Kerkhofsdijk, vlakbij de Beerenplaat heeft zijn naam de danken aan de oude naam voor de Wolvenpolder n.l. 't Land genaamd Kerkhoff'. Reinier de Wolff heeft de dijken laten verstevigen en op een terp tegen de noordelijke dijk een kapitale stee laten bouwen. bLange tijd stond er ook een boerderij met de naam 'het Puts Kerkhoff'


Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau (Den Haag, 30 april 1909 – Baarn, 20 maart 2004) was koningin der Nederlanden van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 (de inhuldiging vond plaats op 6 september 1948). Zij had onder andere de titels prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg en prinses van Lippe-Biesterfeld. Juliana was getrouwd met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld (1911-2004), met wie zij vier dochters kreeg en was enig kind van koningin Wilhelmina der Nederlanden (1880-1962) en prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin (1876-1934).
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Juliana_der_Nederlanden

Wilhelmina Helena Pauline Maria (Den Haag, 31 augustus 1880 – Apeldoorn, 28 november 1962), Prinses der Nederlanden (1880-1890, 1948-1962), Prinses van Oranje-Nassau en Hertogin van Mecklenburg (1901-1962), was van 23 november 1890 tot 4 september 1948 koningin der Nederlanden en regeerde onder de naam Wilhelmina. Zij trouwde met haar achterneef Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Uit dit huwelijk werd één dochter geboren: Juliana.

Wilhelmina was het enige kind van koning Willem III der Nederlanden en koningin Emma. Van 1890 tot haar achttiende verjaardag in 1898 was haar moeder regentes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog week zij uit naar Engeland. Wegens gezondheidsproblemen van Wilhelmina was kroonprinses Juliana, in 1947 en 1948, voor in totaal 157 dagen regentes. Wilhelmina deed officieel in haar 58ste regeringsjaar afstand van haar koningschap; feitelijk regeerde zij iets korter dan 50 jaar. Desondanks is zij met afstand het langstzittende Nederlandse staatshoofd ooit.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelmina_der_Nederlanden

Waarschijnlijk een schrijfster. Geen info gevonden.

Hendrik Antoon Lorentz (Arnhem, 18 juli 1853 – Haarlem, 4 februari 1928) was een van Nederlands grootste natuurkundigen en winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde 1902. Hij ontving de Nobelprijs samen met Pieter Zeeman voor hun onderzoek naar de invloed van magnetisme op spectraallijnen: het Zeemaneffect. Lorentz deed vooral theoretisch onderzoek naar de elektromagnetische eigenschappen van materie: zijn elektronentheorie. Hij kwam tot de veronderstelling, dat de afmeting van voorwerpen beïnvloed wordt door hun snelheid (de lorentzcontractie) evenals hun massa. Ook nam hij aan dat de lichtsnelheid de hoogst mogelijke snelheid is. Daarmee legde hij de basis voor de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein. Lorentz was de nestor van de natuurkundigen in zijn tijd: Einstein keek tegen hem op. De lorentzkracht op een stroomvoerende draad of geleider in een magneetveld is naar hem vernoemd, evenals onder meer de lorentztransformatie uit de speciale relativiteitstheorie, de Lorentz-Lorenz-formule voor de brekingsindex en de lorentzverdeling uit de statistiek.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Lorentz