Straatnamen Spijkenisse Gam-Lor

..in voorbereiding../..in bewerking...

1 2 3 4
George Sandstraat Gesina van der Molenstr Gerard Fonkertsingel Golda Meirstraat
H de Lintweg H Roland Holststr Hadewychplaats Havenkade
Harriet Freezerstr. Hartelweg Heemskerkplants. Heepvoorde
Heijermansstr. Helene Mercierstraat Hoogwerfsingel Hyronymus Boschpad
Ida Wassermanstr. Indira Gandhistraat Ir. H de Grootweg J A Heijwegenlaan
J C Sterrenburgstr. J de Baanlaan J Engwirda-Argicolastraat J Ingenhovenstraat
J P Sweelinckstraat J v Schaik-Willigenstr Jacob v Ruijsdaelpad Jan Campertlaan/kade
Jan van Goyenpad Jan van Scorelstr. Japhet Hoorwegsingel Jeltje de Bosch Kemper
Johan van der Poortenlaan Johanna Naberstraat Joost Sasboutstraat Joris van Bodegomlaan
Josephine vGasterenstr Karel Doormanstr. Kees de Groenplein Kelvinweg
Keplerlaan Kerkhofsdijk Klipper Koningin Julianaplein
Kon.Wilhelminalaan Krijn Dekkerlaan L Verweelstraat .
Lena Schenkplein Lorentzweg . .

Aanvullingen

J Kluitstraat Lena Schenkstraat Geertruida Bosboom-Toussaintstraat Geertruida Bosboom-Toussaintlaan

Niet beschreven

Gambiastraat Gangesstraat Ganzenhoek Geraniumstraat
Gerberastraat Gitaarstraat Gorsstraat Goudenregenplein
Griendwerker Groenoordweg Grote Beerstraat Haverdreef
Groene Kruisstraat Groene Kruisweg Groenewoud Groenewoudlaan
Jordaanstraat Havikhoek Hazelaarstraat Heemraadlaan
Hekelingseweg Herfstakker Hoefsmid Hoeklaan
Hofweg Hortensiapad Hudsonpad Hydrapad
Ibishoek Iepenlaan IJsselstraat Indigodreef
Indusstraat Industriestraat Irisstraat J Wagenaarstraat
.. Jachtbuitkreek Jagerskreek Jupiterstraat
Kaaistraat Karperveen Karwijdreef Kastanjestraat
Kerkring Kersengaard Kerveldonk Kikkerveen
Kiwigaard Klarinetstraat Kleermaker Klokbekerkreek
Kolibrihoek Kolkplein Kometenstraat Korenbloemstraat
Korte Schenkeldijk Kolibrihoek Kreek Krekelveen
Kruizemuntdonk Kweldergras Kwikstaarthoek Laanweg
Lelieplein Leliestraat Lange Groeneweg Lange Putseweg
Lange Schenkeldijk Laning Larixstraat Laurierdonk
Lavasdonk Lekstraat Lenteakker Lisstraat
Lobeliaplein Lobeliastraat Libelleveen Liesgras
Lijnzaaddreef Lindenstraat Garsdijk

Garsdijk

de naam Garsdijk in Simonshaven: = Gorsdijk (bron: Met droge voeten door Putten / Jan de Baan. - Gemeente Spijkenisse, 1983. pag. 27). Een gors was de Zuidhollandse naam voor kwelder, die in het verleden ruim voorhanden waren op Putten


1996 Raadsbesluit. Geertruida Bosboom-Toussaintstraat wijzigen in Geertruida Bosboom-Toussaintlaan.


Jaar 1999

George Sand, pseudoniem van Amandine Lucile Aurore Dudevant, geboren Dupin (Parijs, 1 juli 1804 – kasteel Nohant (Indre), 8 juni 1876) was een Frans schrijfster en feministe avant la lettre. Zij schreef onder meer romans, novelles, sprookjes, toneelstukken, een autobiografie, literaire kritieken en politieke teksten. Zij speelde ook een politieke rol door zijdelings deel te nemen aan de voorlopige regering van 1848.


Jaar 2010/2018

Op 12 januari 2009 heeft de Commissie Straatnamen als thema voorgesteld persoonsnamen te gebruiken van voormalige eigenaren van landerijen in de polder "Nieuwe Hongerlandt", alsmede bestuurders van het voormalige polderbestuur: 

Gerard Fonkert, Voorzitter polderbestuur van de samengevoegde polder Oud- en Nieuw-Hongerland van 1956 -1972

Bron: Gemeente Nissewaard

landbouwer aan de Konijnendijk, geb. 25-11-1916 t e Heenvliet. Overl.1993

Gerard Fonkertsingel; was de echtgenoot van Cornelia Hogenboom, dochter van Rook Hogenboom; Fonkert nam het boerenbedrijf van zijn schoonvader over (boerderij stond naast de Dorpskerk. Uit het archief: In 1912 kocht Pieter Fonkert (zijn vader?) uit Oud-Beijerland een weiland in Oud-Hongerland; wellicht heeft Gerard dit geërfd.
Toen de boerderij van Hogenboom in de jaren '60 moest worden afgebroken is het gezin iverhuisd, naar Geervliet


Jaar 1990

Gezina (Gesina) Hermina Johanna van der Molen (Baflo, 20 januari 1892 - Aerdenhout, 9 oktober 1978) was een Nederlandse rechtsgeleerde en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gezina_van_der_Molen

Jaar 1999

Golda Meïr , soms ook geschreven als Golda Meir, geboren als Golda Mabovitsj (Russisch: Голда Мабович), tijdens haar huwelijk Golda Meyerson, bijnamen De IJzeren Dame en in de Arabische wereld De Oude Dame (Kiev, 3 mei 1898 - Jeruzalem, 8 december 1978) was de vierde minister-president van Israël, van 17 maart 1969 tot 11 april 1974.


Jaar 1982

Burgemeester van Spijkenisse  1873 - 1914 H. de Lint
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Spijkenisse


Jaar 1996

Henriette Goverdine Anna Roland Holst-van der Schalk (Noordwijk-Binnen, 24 december 1869 – Amsterdam, 21 november 1952) was een Nederlandse dichteres en socialiste. Haar roepnaam was Jet, en bij velen stond ze bekend als 'tante Jet'.

De dichter Adriaan Roland Holst (1888-1976) was een neef van haar echtgenoot.


Jaar 1996

Mogelijk: Hadewijch was een 13e-eeuwse dichteres en mystica die beschouwd wordt als een voorloper van Jan van Ruusbroec. Vaak wordt er naar haar verwezen als Hadewijch van Antwerpen, hoewel dit eigenlijk een latere toevoeging is. De teksten die van haar zijn overgeleverd, visioenen, liederen en brieven, werden in een Brabantse variant van het Middelnederlands geschreven. Naar alle waarschijnlijkheid was zij een begijn, maar aangezien er geen getuigenissen over haar leven zijn bewaard[2], is vrijwel niets met zekerheid over haar bekend. Haar oeuvre, waaronder Strofische gedichten en Brieven, is omstreeks 1240 tot stand gekomen. Ze leefde waarschijnlijk in Antwerpen, dat toen tot het Hertogdom Brabant behoorde, en was vermoedelijk afkomstig uit een gegoede familie.


Jaar 1992

Harriët Freezer, pseudoniem van Wilhelmina (Miep) Eybergen (Den Haag, 6 november 1911 – Utrecht, 25 december 1977) was een Nederlandse prozaschrijfster, journaliste en feministe.


Jaar 1969/2009

Deel uit akte over de polder Hartel in 1722 (niet zeker dat dit over de juiste polder gaat).
Naam Hartelse dijk komt al voor op kaarten uit ca.1820:


Jaar 2019/2020

Havenkade ..Nieuwbouw wijk in aanbouw ..2020


Jaar 1986

Jacob van Heemskerck (gedoopt, Amsterdam, 13 maart 1567 - bij Gibraltar, 25 april 1607) was een Nederlands zeevaarder en viceadmiraal bij de Admiraliteit van Amsterdam.
Jacob van Heemskerk was de zoon van Hendrick Cornelis van Beest van Heemskerck, een zeilmaker te Amsterdam. Hij was afkomstig uit Delft en had adellijke voorouders. Als wees leerde hij de beginselen van de zeevaartkunde bij Canu in Amsterdam. Daarna werkte hij voor een koopman. In 1595 deed hij mee aan de tweede reis van Willem Barentsz als commies samen met Jan Huyghen van Linschoten. Hij was ook aanwezig op Barentsz' derde en laatste reis (1596-1597) die eindigde in de beroemde Overwintering op Nova Zembla. Van Heemskerck vestigde zijn naam door leiding te geven aan de terugkeer: op 1 november kwam hij weer in Amsterdam aan.


Jaar 1981

heep zelfst.naamw. [gereedschap] een gekromd snoeimes voor takken en bomen


Jaar 1962

Herman Heijermans (Rotterdam, 3 december 1864 – Zandvoort, 22 november 1924) was een Nederlands toneelschrijver. Daarnaast schreef hij ook honderden kleine verhaaltjes (Falklandjes, ontleend aan zijn pseudoniem Samuel Falkland). Een ander pseudoniem dat hij gebruikte was Koos Habbema.


Jaar 1989

Helena (of Hélène) Mercier (Amsterdam, 17 oktober 1839 - Amsterdam, 1 februari 1910) was een Nederlands schrijfster en sociaal-liberaal feministe. Zij was een pionier op het gebied van het maatschappelijk werk.
Mercier groeide op in een Nederlands-hervormd gezin met acht kinderen. Haar ouders waren Carel Eduard Mercier en Francijntje Fonger. Zij ging naar school tot haar vijftiende. Op haar tweeëntwintigste begon zij een studie voor onderwijzer, maar door ziekte heeft zij deze opleiding niet af kunnen maken.


Jaar 1959/1963

De wijk is genoemd naar de boerderij Hoogwerf aan de Rozenlaan. Deze stond op een terp die rond 1400 was opgeworpen en waar destijds een hofstee op was gebouwd.[1] De laatste boerderij die er stond, brandde in 1966 volledig af.[2] Ervoor in de plaats kwam een bungalow.

De eerste bebouwing van wat nu de wijk Hoogwerf is, vond plaats in de jaren '20 van de twintigste eeuw aan de Laning en Parallelweg. De wijk zoals we die nu kennen, is begin jaren '60 gebouwd om de vele fabriekswerkers uit De Botlek te huisvesten. In de wijk vinden we ook het winkelcentrum 't-Plateau waar verschillende winkels en horecagelegenheden gevestigd zijn. Samen met de wijk Schiekamp wordt dit deel van Spijkenisse ook wel "Spijkenisse Noord" genoemd.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogwerf_(Spijkenise)


Jaar 1959

Jheronimus (Joen) Bosch ('s-Hertogenbosch, circa 1450 – aldaar begraven, 9 augustus 1516), postuum ook Jeroen Bosch of Hiëronymus Bosch genoemd, geboren als Jheronimus van Aken, was een Zuid-Nederlands kunstschilder behorend tot de Noordelijke renaissance. Hij ging de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen, maar hij is vooral van betekenis als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie. Hij gaf op vindingrijke wijze invulling aan bestaande motieven en bedacht een reeks van nieuwe composities. Het gevolg hiervan is dat de precieze betekenis van een deel van zijn werk vandaag de dag onbekend is. Hoewel hij al tijdens zijn leven een beroemd schilder was, en hij zelfs opdrachten van het hertogelijk hof in Brussel kreeg, is er vrij weinig over hem bekend.


Jaar 1992

 

Ida Wasserman (Antwerpen, 15 januari 1901 - Leiden, 22 januari 1977) was een Nederlandse actrice. Ze had een carrière in Nederland en Vlaanderen.

Ze volgde de opleiding toneel van het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen waar ze in 1921 afstudeerde. Ze debuteerde in de Antwerpse KNS, en speelde vervolgens bij het Rotterdamsch Tooneel en het Amsterdams Hollandsch Tooneel. Daarna volgde terug een Vlaamse periode bij de KNS en het gezelschap van Joris Diels. Na de oorlog speelde ze eerst bij het Residentie Tooneel en vervolgens van bij de oprichting in 1947 tot om gezondheidsredenen het einde van haar carrière in 1972 bij de Haagsche Comedie.


Jaar 1999

Indira Priyadarshini Gandhi (Hindi: इंदिरा प्रियदर्शिनी गांधी), meisjesnaam Indira Nehru (Allahabad, 19 november 1917 - New Delhi, 31 oktober 1984) was de derde en vijfde premier van India. Ze regeerde van 1966 tot ze in 1984 werd vermoord, met een onderbreking tussen 1977 en 1980. Indira was het enig kind van Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India. Haar opvolger was haar zoon Rajiv Gandhi.


Jaar 1961/1970

Ingenieur Herman de Groot.
[??]Herman de Groot was een rijtuigbouwer uit Utrecht. Voor onder meer de Stichtse Tramway Maatschappij met haar tramlijn Utrecht - Zeist bouwde het bedrijf verschillende paardentramrijtuigen. Het bedrijf was gevestigd in de Lange Koestraat. [niet zeker dat deze info juist is]


Johanna Agricola groeide als weeskind op in het weeshuis in Leeuwarden. Zij trouwde met Sybolt Engwirda en rond 1920 gingen zij vanuit Leeuwarden naar voorne putten. Sybolt was door het GEB ( gemeentelijk energie bedrijf) Rotterdam aangenomen om voorne putten te voorzien van elektriciteit. Wonend in Spijkenisse kregen zij 2 zonen, Anton en Eddy. Sybolt kreeg als bijnaam " de man van het licht" welke bij oude Spijkenissers nog wel bekend is. Johanna was een echte "rooie" en ging in 1947 voor de toen net ontstane PvdA als eerste vrouw in de gemeenteraad van Spijkenisse. bron: Harry Engwirda)


Jaar 1983/1998

Mogelijk deze: Eerste SP raadslid in Spijkenisse.
Jan Heijwegen in 1982. Het eerste SP-raadslid in Spijkenisse. Overleed plotseling na de verkiezingen in 1990. In Spijkenisse.
bron: de Faam en de Faam/de Vlissinger | 1989 | 31 mei 1989 | pagina 4


Jaar 1981

Burgemeester van Spijkenisse 1825-1845

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Spijkenisse


Jaar 1998/1999

Jan de Baan (Spijkenisse, 24 april 1930 - aldaar, 27 april 1993) was winkelier en werd later bekend als amateurhistoricus en gemeentelijk archivaris van de Nederlandse gemeente Spijkenisse en het eiland Voorne-Putten.

In 1980 trad hij in dienst van de gemeente Spijkenisse als oudheidkundig medewerker en archivaris. Hij bleef dat tot in 1991. In deze jaren beschreef hij de historie van de gemeente en het eiland en ordende het (foto)archief van Spijkenisse. Ook gaf hij voorlichting aan scholen, verenigingen en andere belangstellenden over de geschiedenis van Spijkenisse en omstreken via publicaties, lezingen, tentoonstellingen en andere evenementen. Bovendien adviseerde hij het gemeentebestuur inzake oude gebouwen, e.d.

De Baan was initiatiefnemer in de oprichting van het Streekarchief Voorne-Putten Rozenburg en van de Stichting Oud en Nieuw Spijkenisse. De Stichting Oud en Nieuw Spijkenisse heeft een verbindende functie tussen het historische Spijkenisse en de vele nieuwe inwoners met de meer recente geschiedenis. Wapenfeiten van die stichting zijn de realisatie van het carillon in 1988 in de oude Dorpskerk en het plaatsen van een zestal beeldengroepen die verspreid in Spijkenisse staan.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_de_Baan


Onder andere bekend om zijn handschriften over de geschiedenis van Voorne-Putten


Jaar 1983

Jan Pieterszoon Sweelinck (ook Swelingh, Swelinck e.a.) (Deventer, [?] mei 1562 - Amsterdam, 16 oktober 1621) was een Nederlands componist, organist, klavecinist, muziekpedagoog, muziekorganisator en ensembleleider. Hij geldt als de belangrijkste (Noord)Nederlandse componist van de Vroegmoderne Tijd, in de overgang van renaissance- naar barokmuziek.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Pieterszoon_Sweelinck


Jaar 1983

Hij (jan) was zoon van broodbakker Cornelis Johannes Ingenhoven en Mechelina Paulus. Hij werd geboren in een familie van begaafde amateurmusici. Zijn vader speelde hobo en viool en een oom speelde verdienstelijk saxofoon. Jan speelde al vroeg klarinet en zong in een koor. Al op vroege leeftijd was hij koordirigent in Breda en Dordrecht. In 1902-1903 studeerde hij harmonieleer en compositieleer bij Ludwig Felix Brandts Buys. Na zijn huwelijk in 1905 met Johanna Hermine Frantzmann vestigde hij zich op advies van Bernard Zweers in München. Hij studeerde daar verder bij Felix Mottl, die hem inwijdde in de muziek van Wagner.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Ingenhoven


Jaar 1996

Jeanne van Schaik-Willing (1895-1984) was een Nederlandse schrijfster en toneelcritica.
Naam Jeanne van Schaik-Willing, Volledige naam Jeanne Gabrielle van Schaik-Willing
Pseudoniem Gabrielle van Loenen,Geboren 8 oktober 1895 Amsterdam
Overleden 1 oktober 1984 Amsterdam.

Bron: https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Jeanne_van_Schaik-Willing


Jaar 1959

Er is veel speculatie over het leven van Van Ruisdael, omdat er weinig over de schilder bekend is: zo zijn alleen al zijn geboortedatum en sterfplek hevige discussiepunten. Voor zover bekend is er geen enkel portret, zelfportret of brief van Van Ruisdael bewaard.[1] Er is een duidelijk beeld van zijn werk maar veel minder van zijn leven.

Op 9 juni 1661 verklaarde hij 32 jaar oud te zijn, wat betekent dat hij werd geboren in 1628 of 1629.[2] Hij was de zoon van de onfortuinlijke lijstenmaker Isaack van Ruysdael, die ook wat schilderde.[1] Jacobs moeder was waarschijnlijk Isaacks tweede vrouw, Maycken Cornelis, die hij 12 november 1628 trouwde. Isaack trouwde 9 maart 1642 voor de derde maal, met Barbertgen Hoevenaels en het jaar daarop werd Jacobs halfzuster Maria van Ruisdael geboren. Jacob was een neef van de bekende landschapsschilder Salomon van Ruysdael. Hij groeide op in het Haarlemse schildersmilieu. Van Ruisdaels familie staat ook bekend onder de naam 'de Goyer' naar hun afkomst uit het Gooiland. Jacobs grootvader Jacob Jansz de Goyer (voorheen van den Graft, ca. 1560-1616) was als bewoner of pachter van Slot Ruysdael (Ruisschendaal of de Graft) in Blaricum naar Naarden verhuisd, waar hij als meubelmaker werkte. Isaack veranderde echter zijn naam in Van Ruysdael, net als twee andere van de vier zonen van Jacob Jansz, waarschijnlijk om de afkomst van de familie aan te geven en voor het nageslacht te bewaren. Alleen Jacob spelde de nieuwe familienaam met een i.

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_van_Ruisdael


Jaar 2006

Jan Remco Theodoor Campert (Spijkenisse, 15 augustus 1902 – Neuengamme (Duitsland), 12 januari 1943) was een Nederlandse journalist, dichter, schrijver en verzetsman.

Hij is vooral bekend van het gedicht De achttien dooden, dat hij schreef naar aanleiding van de executie van vijftien verzetslieden (waaronder Bernardus IJzerdraat) van de Geuzengroep en drie communistische Februaristakers op 13 maart 1941.


Jaar 1959

Jan Josephsz. van Goyen (Leiden, 13 januari 1596 – Den Haag, 27 april 1656) was een Nederlands landschapschilder uit de Gouden Eeuw. Van Goyen heeft veel schilderijen nagelaten van rivieren, meren, kanalen, zandwegen, duinen of strand in de omgeving van Den Haag, Rotterdam, Delft, Dordrecht, Leiden, Gouda, Rhenen, Arnhem, Nijmegen, Emmerik en Kleef. Hij schilderde regelmatig winterlandschappen, zee- en stadsgezichten, maar nooit een portret, historiestuk of stilleven.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Goyen


Jaar 1959/1955

Jan van Scorel (Schoorl, 1 augustus 1495 - Utrecht, 6 december 1562) was een Noord-Nederlands schilder en tekenaar. Hij wordt beschouwd als een belangrijk vertegenwoordiger van de renaissance in de Lage Landen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Scorel


Jaar 2009/2018

Op 12 januari 2009 heeft de Commissie Straatnamen als thema voorgesteld persoonsnamen te gebruiken van voormalige eigenaren van landerijen in de polder "Nieuwe Hongerlandt", alsmede bestuurders van het voormalige polderbestuur: 
Japhet Hoorweg, Leefde van 1816 tot 1892. Voorzitter polderbestuur van de polder Nieuw-Hongerland van 1872- 1892

Bron: Gemeente Nissewaard

1816-1892
Wethouder in Spijkenisse.
Testament van Japhet Hoorweg, grondeigenaar en wethouder te Spijkenisse. Als hij overlijdt voor zijn echtgenote Jannetje Vermaat, stelt hij de volgende legaten: - aan zijn dochter Reina Adriaantje Hoorweg, gehuwd met Isaak Oosthoek, de bouwmanswoning c.a. in Oud-Hongerland aan de Lange Schenkeldijk, kad. Spijkenisse C 159, tegen inbreng van f 10 000. - aan zijn dochter Adriaantje Reina Hoorweg, gehuwd met Andries Vos, de bouwmanswoning c.a. aan de Spijkenisser Hoek, kad. E 940, tegen inbreng van f 10 000. - aan zijn zoon Kornelis Dirk Hoorweg de bouwmanswoning aan de Lange Schenkeldijk, ...

Was een vermogend man blijkens mededelingen in de Staatskrant van 1888,1890 en 1892 bij een opsomming van de hoogstbetalende burgers in Zuid-Holland..ca. plaat 170

Ruyterstee aan de Korte Schenkelsdijk 4


Openbare ruimte:

Jaar 1988

Jkvr. Jeltje de Bosch Kemper (Amsterdam, 28 april 1836 - aldaar, 16 februari 1916) was een voorvechter van vrouwenrechten en medeoprichtster van de Algemeene Nederlandsche Vrouwenvereeniging 'Tesselschade'.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeltje_de_Bosch_Kemper


Openbare ruimte:

Jaar 1988

Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941) was een actief Nederlands feministe en schrijfster van talrijke historische studies. Door eigen historisch onderzoek kende Naber het belang van het bewaren en beschikbaar stellen van historisch materiaal als brieven en dagboeken. Samen met Rosa Manus en Willemijn Posthumus-van der Goot richtte ze in 1935 het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging op, waaruit het huidige Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis is voortgekomen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johanna_Naber


Openbare ruimte:

Jaar 2009

Op 12 januari 2009 heeft de Commissie Straatnamen als thema voorgesteld persoonsnamen te gebruiken van voormalige eigenaren van landerijen in de polder "Nieuwe Hongerlandt", alsmede bestuurders van het voormalige polderbestuur: Johan van der Poorten, Leefde rond 1700. Hij was eigenaar van de op een kaart uit ± 1700 aangegeven grond percelen no. 7 en 12

Bron: Gemeente Nissewaard


Openbare ruimte:

Jaar

Joost Sasbout Heer van Spaland MannelijkMyHeritage matches
Hij is geboren op 4 maart 1487 in Delft, Z.H..
Hij is overleden op 14 november 1546 in Haarlem, N.H., hij was toen 59 jaar oud.
Hij is begraven in Arnhem, Gld..

Bron: https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I44475.php

Andries van Bronckhorst: beschrijving op Wikipedia is inmiddels uitgebreid met de reden waarom hij in Spijkenisse een straatnaam kreeg: redder van Putten in de 16e eeuw na zware overstromingen en dijkdoorbraken. Medeverantwoordelijk voor en financiers bij het herstel van de dijken waren  o.a. Anthonis van der Noot  en  Joost Sasbout (raadsheer van Holland) (en zijn zwager Crispijn van Boschuyzen (rentmeester van Zuid-Holland), maar die kreeg geen straat). Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Andries_van_Bronckhorst#Redder_van_Putten 


Openbare ruimte:

Jaar 2009

Op 12 januari 2009 heeft de Commissie Straatnamen als thema voorgesteld persoonsnamen te gebruiken van voormalige eigenaren van landerijen in de polder "Nieuwe Hongerlandt", alsmede bestuurders van het voormalige polderbestuur: 

Joris van Bodegom, Leefde van 1638 tot 1701. Hij was eigenaar van het op een kaart uit ± 1700 aangegeven grond perceel no. 5. Hij was familie van de latere oprichter (20e eeuw) van de betonfabriek op het Ganzengors.

Bron: Gemeente Nissewaard


Openbare ruimte:

Jaar 

Josephine van Gasteren ('s-Gravenhage, 22 maart 1917 – Amstelveen, 1 maart 1989) was een Nederlands toneelspeelster. Zij was de dochter van acteur Louis van Gasteren sr. en de zangeres Elise Menagé Challa en de zuster van filmmaker Louis van Gasteren jr. In de Tweede Wereldoorlog is zij enige tijd getrouwd geweest met regisseur Fons Rademakers.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Josephine_van_Gasteren


Openbvare ruimte:

Jaar 1947

Karel Willem Frederik Marie Doorman (Utrecht, 23 april 1889 – Javazee, 28 februari 1942) was een Nederlands schout-bij-nacht. De Engelse naam voor zijn rang is Rear Admiral, en zo raakte hij bij de geallieerden onder zijn bevel, en later in de Engels sprekende wereld, bekend als Admiral Doorman. Doorman kwam om tijdens de Slag in de Javazee. Ter nagedachtenis heeft de Koninklijke Marine tot vier keer toe een schip naar hem genoemd, te weten in 1946, 1948, 1991 en 2014.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Doorman


Openbare ruimte:

Jaar 2008

Cornelis (Kees) de Groen (Dordrecht, 18 december 1930 – Scheveningen, 18 december 2002) was een Nederlands politicus van de PvdA.

Toen hij klaar was bij de kweekschool moest hij eerst nog zijn dienstplicht vervullen voordat hij onderwijzer werd op een lagere school. Na het behalen van de akte MO Geschiedenis werd hij leraar aan het Christelijk Lyceum te Dordrecht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 werd hij gekozen in de gemeenteraad van Dordrecht en kort daarop werd hij ook wethouder. In mei 1976 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Spijkenisse wat De Groen tot zijn vervroegde pensionering in juli 1990 zou blijven. Eind 2002, op de dag dat hij 72 jaar werd, overleed hij.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kees_de_Groen


Openbare ruimte:

Jaar 

De kelvin (symbool: K) is de eenheid van thermodynamische temperatuur, een van de zeven basiseenheden van het SI-stelsel.

De schaal is genoemd naar de fysicus William Thomson, die later in de adelstand werd verheven als Lord Kelvin.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kelvin_(eenheid)


Openbare ruimte

Jaar 1964

Johannes Kepler, of Johannes Keppler (Weil der Stadt, 27 december 1571 – Regensburg, 15 november 1630) was een Duitse astronoom, astroloog en wis- en natuurkundige, die vooral bekend werd door zijn studie van de hemelmechanica en in het bijzonder vanwege de berekening van de planeetbewegingen en de daarover geformuleerde wetten, de Wetten van Kepler. Isaac Newton zou deze ontdekkingen door zijn algemene wetten van de Wet van de zwaartekracht natuurkundig verklaren. Kepler was een pionier van de optica en de kristallografie. Als wiskundige was hij een voorloper van de integraalrekening door zijn volumebepalingen van omwentelingslichamen zoals wijnvaten. Hij hield zich ook bezig met kosmologische speculaties en schreef zelfs vroege sciencefiction.

Kepler keerde zich tegen de gebruikelijke astrologie, maar was zelf actief astroloog. Volgens hem kon astrologie wetenschappelijk beoefend worden. Bij zijn verklaring van het verschijnen van de nieuwe ster van 1604, SN 1604, nam hij zijn toevlucht tot astrologische ideeën en terminologieën.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Kepler


Openbare ruimte:

Jaar ..oud..

De Kerkhofsdijk, vlakbij de Beerenplaat heeft zijn naam de danken aan de oude naam voor de Wolvenpolder n.l. 't Land genaamd Kerkhoff'. Reinier de Wolff heeft de dijken laten verstevigen en op een terp tegen de noordelijke dijk een kapitale stee laten bouwen. Lange tijd stond er ook een boerderij met de naam 'het Puts Kerkhoff' . Op onderstaande kaart is aangegeven waar er nog menselijke resten zijn gevonden van het voormalige kerkhof.

Wolvenpolder: Heette vroeger 't Land genaamd het Kerckhof . Geheel aan de Oostelijke zijde ligt het ooit verdronkenland waar Puttensteyn, residentie van de heren van Putten, lag en waar een kerk stond. De zuidelijke weg van de Wolvenpolder heet dus nog naar deze oude benaming 'Kerkhofsdijk'.

Plaats waar in1928 resten gevonden zin van skeletten


Openbare ruimte:

Jaar 2016

In Voorbereiding..
Wijk: De Haven


Openbare ruimte:

Jaar 1953

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau (Den Haag, 30 april 1909 – Baarn, 20 maart 2004) was koningin der Nederlanden van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 (de inhuldiging vond plaats op 6 september 1948). Zij had onder andere de titels prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg en prinses van Lippe-Biesterfeld. Juliana was getrouwd met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld (1911-2004), met wie zij vier dochters kreeg en was enig kind van koningin Wilhelmina der Nederlanden (1880-1962) en prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin (1876-1934).
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Juliana_der_Nederlanden

Openbare ruimte:

Jaar 

Wilhelmina Helena Pauline Maria (Den Haag, 31 augustus 1880 – Apeldoorn, 28 november 1962), Prinses der Nederlanden (1880-1890, 1948-1962), Prinses van Oranje-Nassau en Hertogin van Mecklenburg (1901-1962), was van 23 november 1890 tot 4 september 1948 koningin der Nederlanden en regeerde onder de naam Wilhelmina. Zij trouwde met haar achterneef Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Uit dit huwelijk werd één dochter geboren: Juliana.

Wilhelmina was het enige kind van koning Willem III der Nederlanden en koningin Emma. Van 1890 tot haar achttiende verjaardag in 1898 was haar moeder regentes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog week zij uit naar Engeland. Wegens gezondheidsproblemen van Wilhelmina was kroonprinses Juliana, in 1947 en 1948, voor in totaal 157 dagen regentes. Wilhelmina deed officieel in haar 58ste regeringsjaar afstand van haar koningschap; feitelijk regeerde zij iets korter dan 50 jaar. Desondanks is zij met afstand het langstzittende Nederlandse staatshoofd ooit.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelmina_der_Nederlanden


Openbare ruimte:

Jaar 

Op 12 januari 2009 heeft de Commissie Straatnamen als thema voorgesteld persoonsnamen te gebruiken van voormalige eigenaren van landerijen in de polder "Nieuwe Hongerlandt", alsmede bestuurders van het voormalige polderbestuur: 

Krijn Dekker, Leefde van 1818 tot 1896. Hij was eigenaar van de grond percelen kadastraal bekend sectie B, no. 33 en 34. Hij was landbouwer op de boerderij aan de huidige Veerweg en was tevens rietdekker en klompenmaker. Hij startte in 1856 de veerdienst op Hoogvliet. De veerdienst begon met twee roeiboten. In 1888 werden de roeiboten vervangen door een echte veerpont. Dit veer bleef bestaan tot de bouw van de Spijkenisserbrug in 1903.

Bron: Gemeente Nissewaard

Krijn Dekker, geb. 24 feb 1818 te Spijkenisse, ovl. 4 sep 1896 te Spijkenisse, zoon van Arij Dekker en Urmina Mastenbroek. Landbouwer op de boerderij aan het Veer in Spijkenisse, ook rietdekker en klompenmaker.  Voor het veer moesten er wegen aangelegd worden, roeiboten gekocht en hij begon zelfs een cafe in het Veerhuis. . De boerderij wordt in de eerste dagen van de oorlog in brand geschoten door de duitsers en in 1942 weer opgebouwd.

Bron: https://www.facebook.com/VroegerEnNuSpijkenisse/


Openbare ruimte:

Jaar 1983

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vogelenzang_(Spijkenisse)
de L. Verweelstraat is genoemd, is de enige componist die geboren en getogen is in Spijkenisse. Hij was onder andere de oprichter en dirigent van muziekvereniging Oefening en Ontspanning in Spijkenisse. Hij trouwde met plaatsgenote Aria van Hamburg en emigreerde in 1951 naar Canada


Openbare ruimte:

Jaar 1996

Waarschijnlijk een schrijfster. Geen info gevonden.

In 1996 Raadsvoorstel wijzigen naam van Lena Schenkstraat in Lena Schenkplein

Opembare ruimte:

Jaar 1995

Hendrik Antoon Lorentz (Arnhem, 18 juli 1853 – Haarlem, 4 februari 1928) was een van Nederlands grootste natuurkundigen en winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde 1902. Hij ontving de Nobelprijs samen met Pieter Zeeman voor hun onderzoek naar de invloed van magnetisme op spectraallijnen: het Zeemaneffect. Lorentz deed vooral theoretisch onderzoek naar de elektromagnetische eigenschappen van materie: zijn elektronentheorie. Hij kwam tot de veronderstelling, dat de afmeting van voorwerpen beïnvloed wordt door hun snelheid (de lorentzcontractie) evenals hun massa. Ook nam hij aan dat de lichtsnelheid de hoogst mogelijke snelheid is. Daarmee legde hij de basis voor de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein. Lorentz was de nestor van de natuurkundigen in zijn tijd: Einstein keek tegen hem op. De lorentzkracht op een stroomvoerende draad of geleider in een magneetveld is naar hem vernoemd, evenals onder meer de lorentztransformatie uit de speciale relativiteitstheorie, de Lorentz-Lorenz-formule voor de brekingsindex en de lorentzverdeling uit de statistiek.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Lorentz