Straatnamen Spijkenisse A-Gal

..wordt aan gewerkt..

1 2 3 4
't Plateau A M de Jongstraat A van Bronckhorstl. A Versluys-Poelmanst
A. Diepenbrockstraat Aardbeiengaard Abrikozengaard Acaciastraat
Accordeonpad Achterstraat Adriaan vd Veldepad Agatha Christiestraat
Aidastraat Akeleistraat Akkersvoorde Alainweg
Alantdonk Albatroshoek Albert Verweystraat Aldebaranstraat
Alsemdonk Amazonestraat Amerstraat Anjerstraat
Anne Frankstraat Annie van Hattemstr. Anth. van de Nootstr. Appelgaard
B de Roijstraat Baarsveen Bachbaan Bazuinstraat
Belle van Zuylenstr Berenkreek Berenplaat Berkenstraat
Bessengaard Betje Wolffstraat Beukenlaan Beurtschipper
Beverveen Bizetstraat Blauwgras Boekesteynlaan
Bohrweg Borgtweg Borstelgras Boyleweg
Breekade Breestoep Breeweg Buntgras
Campanulastraat Carmenstraat Carrie van Bruggenstr. Carry Pothuis-Smitstr.
Castorstraat Catharina v Renneshof Cederstraat Chopinstraat
Christiaan Huygensl Citroengaard Copernicuslaan Corona
Cosmeastraat Curieweg D Losstraat D Schellincxstraat
Da Costastraat Dadelgaard Dahliastraat Dallelaan
Damstraat De Olmen De Ritte De Zoom
Deimospad Denebstraat Dilledonk-Noord Dilledonk-Zuid
Disselvoorde Donaulaan Dragondonk Dreef
Drogendijk Duindoornpad E van Dintelstraat Edisonweg
Eendenhoek Eerste Heulbrugstr. Egelveen Eikenlaan
Einsteinweg Eksterlaan Elementenweg Else Mauhsstraat
Else van der Banstr. Emmy Belinfantestr. Energieweg Esdoornstraat
Essenstraat Etty Hillesumstraat Eufraatstraat Fagotstraat
Falernogaard Faradayweg Fermiweg Fitnesspad
Flamingohoek Foeliedonk Frambozengaard Francoise Le Poolestraat
Frans Halsstraat Fresiastraat Fuikenkreek G H Breitnerpad
Gaard Gaddijk Galileilaan

Alphons Johannes Maria Diepenbrock (Amsterdam, 2 september 1862 - aldaar, 5 april 1921), zoon van Ferdinand Hubert Aloys Diepenbrock en Johanna Josephina Diepenbrock-Kuytenbrouwer, was een Nederlands componist en schrijver over muziek en andere onderwerpen.[1]

Op 8 augustus 1895 trouwde Diepenbrock met jonkvrouw Wilhelmina Elisabeth Petronella Cornelia de Jong van Beek en Donk. 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alphons_Diepenbrock

Adrianus Michiel de Jong (Nieuw-Vossemeer, 29 maart 1888 – Blaricum, 18 oktober 1943) was een Nederlandse schrijver. Hij publiceerde zijn meeste werk onder eigen naam (A.M. de Jong), maar enkele werken werden onder pseudoniem uitgegeven (Frank van Waes, Herbert D. Ross).

De Jong werd geboren in Nieuw-Vossemeer, een dorp in het westelijk deel van Noord-Brabant. Het gezin had 13 kinderen. De Jongs vader was landarbeider, en ging op zoek naar meer welvaart als arbeider in Rotterdam. Veel van De Jongs jeugdherinneringen zijn verwerkt in de romancyclus Merijntje Gijzens jeugd en jonge jaren.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/A.M._de_Jong

Andries van Bronckhorst (circa 1478[1] - 1547/48), ridder, was lid van de Raad van Holland en baljuw van Voorne en Den Briel. Daarnaast was hij heer van Stad aan 't Haringvliet en de heerlijkheid Schoot.

Andries was een zoon van Willem van Bronckhorst en Ewoud Laurensdochter en een broer van Joost van Bronckhorst, heer van Bleiswijk.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Andries_van_Bronckhorst

Annette Versluys-Poelman, voluit Annette Wiea Luka Poelman (Holwierde, 8 juni 1853 - Amsterdam, 10 februari 1914), was een Nederlandse feministe. Zij was een van de zes dochters van dominee A.L. Poelman (1827-1893), een journalist en van 1891-1893 ondanks zijn blindheid radicaal-liberaal Tweede Kamerlid. Net als haar zusters studeerde Annette voor onderwijzeres, maar ze oefende dat ambt nooit uit. Zij trouwde op 3 april 1876 met de Groninger boekhandelaar-uitgever Willem Versluys (1851-1937) en kregen vier zonen. In 1882 werd de uitgeverij overgebracht naar Amsterdam.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Annette_Versluys-Poelman

Adriaen van de Velde (gedoopt Amsterdam, 30 november 1636 – begraven aldaar, 21 januari 1672) was een Nederlands schilder gespecialiseerd in landschappen, strandgezichten, idyllische dierstukken, bijbelse historiestukken, en portretten. Hij verzorgde figuren in de landschappen van andere schilders.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaen_van_de_Velde

Agatha Mary Clarissa Miller DBE (Torquay (Devon), 15 september 1890 - Wallingford (Oxfordshire), 12 januari 1976) was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werken werden in ten minste 108 talen vertaald, en er werden ruim 4 miljard exemplaren van haar boeken verkocht.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie

Albert Verwey, officieel: Verweij (Amsterdam, 15 mei 1865 - Noordwijk aan Zee, 8 maart 1937) was een Nederlandse letterkundige (dichter, essayist).

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Verwey

Annelies Marie (Anne) Frank (Frankfurt am Main, 12 juni 1929 – Bergen-Belsen, (waarschijnlijk) februari 1945[1]) was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje dat bekend is geworden door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in Amsterdam. Zij stierf aan uitputting en/of vlektyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het dagboek is postuum gepubliceerd en later vertaald in vele talen. Het boek heeft inmiddels een oplage van vele miljoenen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank

Schrijfster of actrice. Geen info gevonden.

Geen informatie gevonden

geen informatie gevonden

...

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 21 maart 1685 - Leipzig, 28 juli 1750) was een Duitse componist van barokmuziek, organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Hij wordt door de meeste muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde, wat vele componisten na hem inspireerde en wat ze ook trachtten te evenaren.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johann_Sebastian_Bach

Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Zuilen, 20 oktober 1740 - Colombier, 27 december 1805) was een Nederlandse achttiende-eeuwse Franstalige schrijfster en componiste. Ze schreef brieven, (zelf)portretten, fabels, novelles, pamfletten, toneelstukken, opera's (libretti en muziek), liederen en klaviersonates. Ze noemde zich Belle de Zuylen (in Nederland beter bekend als Belle van Zuylen) en na haar huwelijk Isabelle de Charrière. Ze werd Madame de Charrière genoemd.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Belle_van_Zuylen

(Elizabeth Wolff-Bekker, Vlissingen, 24 juli 1738 - Den Haag, 5 november 1804) was een Nederlands schrijfster, vooral bekend van haar samen met Aagje Deken geschreven briefromans.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Betje_Wolff

Beurtschipper zelfst.naamw. [beroep] schipper die een geregelde dienst tussen een aantal plaatsen onderhoudt Bron: Wikiwoordenboek - beurtschipper.

Bron: http://www.encyclo.nl/begrip/beurtschipper

....

Top

Boekesteyn is een buitenplaats (landgoed) aan het Noordereinde in 's-Graveland. De naam Boekesteyn is afkomstig van de vele oude beuken in het gebied.

Het landgoed
In 1634 koopt Benedictus Schaeck, een rijke Amsterdamse koopman 2,5 kavels in 's-Graveland om er een huis te bouwen. Hij verkoopt het zuidelijk deel van het landgoed aan zijn zwager Adriaen Dirksz. Sperwer, die daar ten zuiden van boerderij Bramsbergen het Huis Sperwershof bouwt. Boekesteyn heeft daarna nog een oppervlakte van 49 ha. Het bestaat uit twee delen. Het noordelijke deel grenst aan landgoed Schaep en Burgh en bestaat uit parkbos dat in de 17de eeuw werd aangelegd. De zuidelijke helft bestaat vooral uit akkers en weilanden, en wordt tegenwoordig begraasd door Nederlandse trekpaarden en Lakenvelder runderen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Boekesteyn

Niels Henrik David Bohr (Kopenhagen, 7 oktober 1885 – aldaar, 18 november 1962) was een Deens theoretisch natuurkundige en theoretisch scheikundige. In 1922 ontving hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Niels Bohr wordt algemeen gezien als één van de grondleggers van de atoomfysica. Waar Ernest Rutherford als groot experimentator veel over de interne opbouw van het atoom ontdekte, was het de grote verdienste van Bohr om een theoretische grondslag voor dit nieuwe atoommodel te formuleren, waarmee hij tevens een grote bijdrage leverde aan de meest spraakmakende tak van fysica in de 20e eeuw: de kwantummechanica.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Niels_Bohr

Robert Boyle (Lismore (Ierland), 25 januari 1627 – Londen, 30 december 1691) was een Iers filosoof en scheikundige/alchemist. Hij liet het werk van de mystieke Antoinette Bourignon naar het Engels vertalen. Een van zijn werken, The Sceptical Chymist uit 1661, wordt gezien als het werk dat de scheikunde vestigde als aparte tak van de natuurwetenschappen, los van de alchemie en de biologie.

Boyle ontdekte 16 jaar eerder dan Edme Mariotte de wet van Boyle: Het product druk en volume van een bepaalde massa van een bepaald gas is constant als de temperatuur constant is.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Boyle

Carry van Bruggen, schrijversnaam van Caroline Lea de Haan (Smilde, 1 januari 1881 – Laren, 16 november 1932) was een Nederlandse schrijfster. Ze schreef ook onder de pseudoniemen Justine Abbing en May. Ze was de bijna een jaar oudere zus van de Nederlandse schrijver, jurist, significus en politicus Jacob Israël de Haan, die geboren werd op 31 december van hetzelfde jaar.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Carry_van_Bruggen

Carry Pothuis-Smit (12 februari 1872 - 30 augustus 1951), was een Amsterdams feminist en socialistisch politicus. Zij was Nederlands eerste vrouw in de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Wilhelmina Carolina Benjamina Smit kwam uit een middenstandsmilieu. In plaats van een "goed huwelijk" te sluiten behaalde ze een onderwijzersakte in Arnhem, om eerst in Haarlem en vervolgens in Amsterdam voor de klas te gaan staan. Ze werd lid van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij en trouwde in 1903 met de diamantbewerker Samuel Pothuis.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Carry_Pothuis-Smit

Catharina van Rennes (Utrecht, 2 augustus 1858 - Amsterdam 23 november 1940) was een Nederlandse componiste en zangpedagoge. Ze richtte zich in haar werk vooral op kinderen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Catharina_van_Rennes

Frédéric François Chopin, eigenlijk Fryderyk Franciszek Chopin (Żelazowa Wola, 1 maart of 22 februari[3] 1810 – Parijs, 17 oktober 1849) was een Pools componist en virtuoos pianist uit de romantiek. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste componist die Polen heeft voortgebracht en geldt als een der grootste toondichters uit de muziekgeschiedenis.

Chopin werd geboren in het dorp Żelazowa Wola in het Hertogdom Warschau, als zoon van een Poolse moeder en een uitgeweken Franse vader. In zijn vroege levensjaren stond hij bekend als wonderkind op de piano. In november 1830, twintig jaar oud, vertrok hij naar het buitenland. Als gevolg van de onderdrukking ten gevolge van de Novemberopstand in Polen (1830-1831) was hij een van de vele uitgewekenen tijdens de 'Grote Emigratie'.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Chopin

Christiaan Huygens (Den Haag, 14 april 1629 – aldaar, 8 juli 1695) was een vooraanstaande Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige, uitvinder en schrijver van vroege sciencefiction. Hij was een van de leidende figuren van de zeventiende-eeuwse wetenschap.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Christiaan_Huygens

Nicolaas Copernicus (Duits: Niklas Koppernigk, Kopernik; Pools: Mikołaj Kopernik; Latijn: Nicolaus Copernicus; Thorn (Kulmerland), 19 februari 1473 – Frauenburg (Ermland, Koninklijk Pruisen), 24 mei 1543) was een wiskundige en astronoom die een heliocentrisch model van het universum formuleerde waarbij de zon, in plaats van de aarde, in het centrum werd geplaatst.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolaas_Copernicus

Maria Salomea (Marie) Skłodowska-Curie (Warschau, 7 november 1867 – Passy, 4 juli 1934) was een Pools-Frans schei- en natuurkundige. Zij was een pionier op het gebied van de radioactiviteit, ontving twee Nobelprijzen en ontdekte de elementen polonium en radium. In haar tweede vaderland Frankrijk is ze bekend als Marie Curie en ze wordt vaak aangeduid als Madame Curie, wat ook de titel is van haar biografie geschreven door haar dochter Ève.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie

Daniël Los - Burgemeester (tevens schout van Spijkenisse en Braband) van Spijkenisse van 1812-1825

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Spijkenisse

Landmeter

Deze prekadastrale kaart van de ring van Putten is gemaakt door Bernard de Roij I met behulp van gegevens van de landmeter D. Schellincx uit 1617. De kaart is drie maal in druk uitgegeven: 1701, 1738 en 1774.

Bron: http://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/collecties/kaart-van-het-land-van-putten-1700-

....

Isaäc da Costa (Amsterdam, 14 januari 1798 – aldaar, 28 april 1860) was een Amsterdams dichter en historicus.

Da Costa kwam uit een welgesteld joods bankiersgezin. Hij volgde de Latijnse school, studeerde rechten en was een tijdlang leerling van Willem Bilderdijk. Hij schreef liederen en politieke poëzie; zo heeft hij ook geschreven voor 'Nederlandsche Stemmen', een tijdschrift van Het Réveil. Zelf meende hij dat zijn levensroeping het bestuderen van theologie, letterkunde en geschiedenis was.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Isa%C3%A4c_da_Costa

Uitgaande van de andere namen in deze wijk [Akkervoorde,Schoffelvoorde,Riekvoorde] is dit een verzonnen naam gebaseerd op landbouwkundige namen.

Reeds lang bestaande dijk. o.a. genoemd in een akte '

Pieter Cornelisz van Bodegom voor zichzelf en pp. voor zijn verdere zusters en broers, transporteert aan dijkgraaf en heemraden van de Oude en Nieuwe Uitslag van Putten 75 r. land in de Nieuwe Uitslag van Putten aan de Drogendijk, afgedolven van een groter stuk, waar de nieuwe molen op gezet is, en dat voor 50 car. g.  15-5-1695

...

Thomas Alva Edison (Milan (Ohio), 11 februari 1847 – West Orange (New Jersey), 18 oktober 1931) was een Amerikaanse uitvinder en oprichter van General Electric Company, die zijn fortuin maakte door uitvindingen op te kopen en de octrooien op zijn eigen naam vast te leggen. Als deze succesvol bleken, perfectioneerde hij ze en nam ze in productie. Edison was lange tijd recordhouder voor het grootste aantal octrooien toegekend aan een persoon (ongeveer 1400)

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Edison

Een duiker is een civieltechnisch kunstwerk. Het is een kokervormige constructie, gelegen in een weg of toegangsdam, die is bedoeld om wateren met elkaar te verbinden. Ook kan een duiker worden aangelegd indien een waterweg een watergang kruist. Bij een duiker wordt in principe de bodem van de watergang onderbroken, dit in tegenstelling tot een brug of aquaduct.

Duikers worden over het algemeen gemaakt van beton of (plaat)staal. In het verleden werden ook gemetselde duikers gemaakt. Hout was vroeger ook een veel gebruikt materiaal.

Een sifon of onderleider, en een knijpduiker zijn specifieke types van een duiker. Een ander, ouder woord is heul. In sommige plaatsnamen, zoals Kwintsheul, is dit woord nog terug te vinden.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Duiker_(kunstwerk)

Albert Einstein (Ulm, 14 maart 1879 – Princeton (New Jersey), 18 april 1955) was een Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige. Hij wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis, naast Isaac Newton en James Clerk Maxwell. Zelf noemde hij altijd Newton als een veel belangrijker natuurkundige dan hijzelf, omdat Newton anders dan Einstein behalve theoretische ook grote experimentele ontdekkingen deed. In het dagelijks leven is de naam Einstein synoniem geworden met grote intelligentie.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein

Alwine Julie Else Mauhs (Mülheim an der Ruhr, 25 januari 1885 - Amsterdam, 22 januari 1959) was een Nederlands toneelactrice.

Mauhs was in Duitsland geboren en kwam in 1899 met haar moeder en stiefvader naar Amsterdam. Daar volgde zij aan de School voor Vocale en Dramatische Kunst eerst zangles bij Cateau Esser maar koos uiteindelijk voor toneel bij Hermann Schwab. Mauhs was ook bedreven in toneel in de Franse en Duitse taal waarin zij haar eindexamen deed.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Else_Mauhs

Elze Frederika van den Ban werd stedenbouwkundige, 2) Anna Jacoba (Ans) Meerdink-van den Ban, predikante in Soest en 3) Frederika Elisabeth Hugenholtz-van den Ban. Naar eerstgenoemde Else van den Ban is een laan vernoemd in Heerhugowaard. Zij is in 1894 te Haarlem geboren en aanvankelijk woonachtig gebleven in het ouderlijk huis, later verhuisd naar het adres Middenlaan 78, overleden op 25 december 1973. Zij was de eerste vrouw in Nederland die afstudeerde als civiel-ingenieur in Delft. Na haar afstuderen was zij aanvankelijk op het architectenbureau van haar vader werkzaam. Bijna een kwarteeuw had zij een functie bij Provinciale Waterstaat van Noord-Holland als stedenbouwkundige. Als zodanig promootte zij de toepassing van krommingen in de aanleg van straten en wegen.

 

Over Emmy (voluit Emilie) Belinfante is vrij weinig bekend. Zij is geboren in Amsterdam, op 23 maart 1875, als telg van de bekende Belinfante-familie. Op 30 april 1903 trouwt zij met Raphael Belinfante. Uit dit huwelijk worden drie kinderen geboren: Aron Abraham (die al op éénjarige leeftijd overlijdt), Ernst en Lydia. Emilie is op 25 september 1944 in Theresienstadt vermoord. Zij is dan 69 jaar oud.
Onder de naam Emmy Belinfante-Belinfante schreef zij een aantal kinderboeken. Eén daarvan, Confetti, schreef zij samen met haar vriendin Cissy van Marxveldt, bekend van de Joop ter Heul-boeken.
Emilie Belinfante is een nicht van de journaliste Emilie Josephine Belinfante. De nichtjes worden vaak verward, soms zelfs voor één en dezelfde persoon aangezien. De verwarring ontstaat gemakkelijk: zij heten beiden Emilie, beiden met roepnaam Emmy, zijn in hetzelfde jaar geboren en in het zelfde jaar vermoord, de kinderboekenschrijfster in Theresienstadt, de journaliste in Auschwitz-Birkenau.

Bron: http://www.absolutefacts.nl/vrouwen/data/belinfanteemmy1875.htm

Esther (Etty) Hillesum (Middelburg, 15 januari 1914 – Auschwitz, Polen, ca. 30 november 1943), geboren in een Nederlands-joodse familie, kreeg bekendheid door de publicatie van haar dagboek, 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord. In haar dagboek verwoordde ze haar persoonlijke, innerlijke ontwikkeling te midden van de turbulentie van de Tweede Wereldoorlog en de absurditeiten van de holocaust. Het boek is niet alleen een sterk persoonlijk document, maar geeft ook enig inzicht in de wijze waarop de anti-joodse maatregelen en deportaties in die jaren op joden zelf zijn overgekomen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Etty_Hillesum

Michael Faraday, FRS (Newington Butts bij Londen, 22 september 1791 – bij Hampton Court Palace, 25 augustus 1867) was een Brits natuur- en scheikundige. De natuurkundige William Henry Bragg, winnaar van de Nobelprijs in 1915, kenmerkte Faraday als volgt: "Prometheus heeft, zegt men, ons mensen het vuur geschonken; aan Faraday danken wij de elektriciteit".

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Michael_Faraday

Enrico Fermi (Rome, 29 september 1901 – Chicago, 28 november 1954) was een in Italië geboren Amerikaans natuurkundige. Hij geniet de grootste bekendheid voor zijn werk op het gebied van bètaverval, de ontwikkeling van de eerste kernreactor en de mede-ontwikkeling van de kwantumtheorie (Fermi's gulden regel). Hem werd in 1938 de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Enrico_Fermi

geboren 23 juli 1882
Leiden / gestorven 5 januari 1961 / Leiden
Letterkundge

Bron: http://www.biografischportaal.nl/persoon/50741368

Frans Hals (Antwerpen, ca. 1583 - Haarlem, augustus 1666) geldt als één van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters. Hij werkte zijn hele leven in Haarlem en hij werd vooral bekend door zijn levendige en kleurrijke schuttersstukken en afbeeldingen van tijdgenoten.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Hals

George Hendrik Breitner (Rotterdam, 12 september 1857 – Amsterdam, 5 juni 1923) was een Nederlands kunstschilder, bekend van zijn weergave van het Amsterdamse stadsleven. Zijn werk is verwant aan dat van de 'Tachtigers'; een groep kunstenaars met grote invloed op de Nederlandse kunstwereld gedurende de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Schilders als Isaac Israëls, Willem Witsen en dichters als Willem Kloos en Lodewijk van Deyssel behoorden tot zijn vriendenkring. Breitner was ook een van de eerste Nederlandse straatfotografen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/George_Hendrik_Breitner

Galileo Galilei (Pisa, 15 februari 1564[1] - Arcetri (Florence), 8 januari 1642[2]) was een Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Hij was hoogleraar in Pisa (1589-1592) en Padua (1592-1610). In het Nederlands en het Duits, en in de Scandinavische talen, wordt hij meestal aangeduid als Galilei, in het Frans als Galilée; in de meeste andere Europese talen wordt hij bij zijn voornaam Galileo genoemd.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei